Agenten mogen bodycams gebruiken op patrouille of tijdens interventie

De wet treedt eind mei 2018 in werking.

In de toekomst zullen politiemensen op patrouille of tijdens interventies gebruik kunnen maken van bodycams. Voorwaarde is wel dat de agenten de bodycam zichtbaar dragen en waarschuwen wanneer ze het toestel aanzetten. Dat staat in de nieuwe camerawet waarvoor de ministerraad donderdag het licht op groen heeft gezet.

De nieuwe wet kwam er niet van vandaag op morgen. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) merkte op dat het gebruik van camera's een gevoelige materie is, vooral op het vlak van privacybescherming. "We hebben rekening gehouden met alle mogelijke adviezen", verzekerde Jambon na afloop van de ministerraad.

Volgens de minister is de wettekst ook "technology proven". Met andere woorden: indien er nieuwe technologische wijzigingen gebeuren, moet de wet daartegen bestand zijn. Dat was in het verleden niet altijd het geval.

Concreet zullen politiemensen altijd bodycams kunnen gebruiken op patrouille of tijdens interventies. Vroeger kon dat enkel in specifieke gevallen, zoals grote volkstoelopen, en na ingewikkelde goedkeuringen.

Heimelijk filmen mag de bestuurlijke politie ook, maar enkel in zeer welomschreven gevallen van onderzoek naar radicalisering of zwaar banditisme.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?