| Sabrina Bakkali en Ouassim Toumi, die met hun motor tegen een politievoertuig botsten en daarbij om het leven kwamen

Agenten vijf jaar na dodelijke achtervolging toch in verdenking gesteld

© Chris Verhaeghe
09/02/2022

Bijna vijf jaar na de dodelijke politieachtervolging waarbij twee jonge twintigers om het leven zijn gekomen in een Brusselse tunnel, zijn drie betrokken politiemensen toch in verdenking gesteld. Dat is vernomen van de advocaat van de familie van een van de slachtoffers.

Op dinsdagavond 9 mei 2017 reden Sabrina El Bakkali (20) en Ouassim Toumi (24) op een motor door de Louizalaan. Een patrouille van de lokale politie zette de achtervolging in omdat Toumi roekeloos rijgedrag zou hebben vertoond. Een wagen van de hondenbrigade, die even verderop aan het rijden was, vertraagde om het verkeer te blokkeren.

Kort na de uitgang van de tunnel reed de motorbestuurder in op het voertuig van de hondenbrigade, dat dwars over de rijbaan zou hebben gestaan. Ouassim overleed ter plekke, zijn vriendin werd overgebracht naar het ziekenhuis, waar ze in de loop van de nacht overleed.

Lang onderzoek

Het onderzoek naar het ongeval sleepte vier jaar lang aan. Het parket had afgelopen zomer in de raadkamer een vordering tot buitenvervolgingstelling neergelegd, maar de raadkamer ging daar niet op in en besliste om het dossier terug te sturen naar het parket. "Volgens de raadkamer was de achtervolging buitenproportioneel en had de politie geen levens in gevaar mogen brengen voor een verkeersovertreding die met een boete bekeurd kan worden,” zegt advocaat Joke Callewaert, die de families van een van de slachtoffers vertegenwoordigt.

Het parket was in beroep gegaan tegen de beslissing van de raadkamer, waarna de zaak voor de kamer van inbeschuldigingstelling kwam. “De KI heeft vandaag de drie betrokken politiemensen zelf in verdenking gesteld,” zegt meester Callewaert. “Dat is dus een stap verder dan we zelf hadden gevraagd. Het gaat om de politiemensen die de achtervolging habben ingezet en om de politieman die zijn voertuig van de hondenbrigade dwars over de rijbaan had gezet.

"Op 23 februari komt de zaak opnieuw voor de KI, waar er zal gepleit worden over de doorverwijzing van de drie politiemensen naar de correctionele rechtbank."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni