Agenten vrijgesproken van vermeend politiegeweld in 2013

© PhotoNews
| Politie Brussel-Hoofdstad/Elsene: hoofdcommissariaat.

Drie politie-inspecteurs zijn door de Brusselse correctionele rechtbank vrijgesproken voor feiten van geweldpleging op een arrestant. Het vermeende slachtoffer zou onder andere een schedelbreuk hebben opgelopen, maar de rechtbank kon niet met zekerheid vaststellen hoe en waar het slachtoffer zijn verwondingen had opgelopen.

Het slachtoffer werd op 14 januari 2013 opgepakt nadat hij het in een café in het stadscentrum aan de stok had gekregen met de barman. De man werd administratief opgepakt en meegenomen naar het commissariaat waar hij een nacht in de cel moest afkoelen. Toen hij de ochtend nadien uit zijn cel werd gehaald, bleek hij zwaargewond te zijn. De man werd overgebracht naar het ziekenhuis met een schedelbreuk, een gebroken neus en twee gescheurde trommelvliezen.

Volgens de advocaten van de man werd hun cliënt na zijn arrestatie zwaar mishandeld door drie politiemannen op het commissariaat aan de Kolenmarkt in Brussel. “Op een bepaald moment werd hij alleen met het drietal achtergelaten”, pleitte meester Aurélie-Anne De Vos. “Ze deden hun handschoenen aan en zeiden dat ze hem ‘eens gingen behandelen zoals in Irak’. Hij kreeg verschillende vuistslagen in de buik, stampen over het hele lichaam en werd met een wapenstok in zijn genitaliën geslagen. Hij is sindsdien permanent doof aan één kant.”

Aanslepend onderzoek

De man moest uiteindelijk negen dagen in het ziekenhuis verblijven om zijn verwondingen te behandelen en diende nadien klacht in. Het onderzoek naar de zaak sleepte uiteindelijk bijna zeven jaar lang aan en kwam in december voor de correctionele rechtbank. Vandaag, dag op dag 8 jaar na de feiten, volgde het vonnis waarbij de beklaagden werden vrijgesproken.

Volgens de rechtbank kan niet worden vastgesteld waar en hoe het slachtoffer zijn verwondingen had opgelopen. De rechter verwees onder meer naar de verklaring van een bewakingsagent over een voorafgaande incident met de man in de bar waar hij werd opgepakt. Eerder had het parket al de vrijspraak gevorderd op basis van twijfel.

“We moeten het hele vonnis nog nalezen, maar mogelijk tekenen we beroep aan”, reageert de advocaat van de burgerlijke partij. “Het onderzoek heeft van meet af aan aangesleept en verschillende onderzoeksdaden zijn daardoor niet gesteld, zoals de analyse van camerabeelden. Daarenboven stemmen de verklaringen van de drie beklaagden niet overeen met die van de rest van de politiemensen die die avond aanwezig waren.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?