Agressie brandweerman: ‘Waar blijft reactie Brusselse politiek?’

© PhotoNews

“Wie een brandweerman aanvalt, moet zwaardere sancties krijgen,” zegt vakbondsman Eric Labourdette in een brief aan premier Michel (MR), na de agressie tegen een Brusselse brandweerman afgelopen weekend. En ook dichter bij huis had hij liever meer steun gezien. “Nog geen enkele Brusselse beleidsmaker heeft de agressie veroordeeld.”

“We kennen dat spelletje,” zegt Eric Labourdette, vakbondsafgevaardigde (VSOA) bij de Brusselse brandweer na het incident vrijdagavond in de Modelwijk in Laken. “Eerst bellen ze ons voor een brandende vuilnisbak. Die schiet niet vanzelf in brand. We blussen, en dan bellen ze weer, voor een brandende container met plastic afval. Opnieuw: aangestoken. Daarna wordt de brandweerman aangevallen. Dat kan je toch niet laten passeren?”

De agressie tegen brandweermensen loopt de spuigaten uit, zegt Labourdette in een brief aan premier Charles Michel (MR), waarin hij ook herinnert aan de rellen tijdens oudjaar in Sint-Jans-Molenbeek. “Het strafrecht is al aangepast met strengere straffen, maar dat is niet voldoende.”

‘Signaal van straffeloosheid’

Concreet vraagt Labourdette zwaardere boetes en effectieve gevangenisstraffen. “We moeten een voorbeeld stellen. Dergelijke bendes die sollen met politieagenten en brandweer, het is schering en inslag in Brussel,” vervolgt Labourdette. “Als er in Antwerpen granaten gegooid worden, springt iedereen erop. Maar in Brussel krijgen we de indruk dat niemand erover wil praten.”

Voor de vakbondsman is het gebrek aan steun vanuit de Brusselse politiek onbegrijpelijk. “Nog geen enkele Brusselse beleidsmaker heeft gereageerd op de gebeurtenis. Laat staan de minister-president (Rudi Vervoort (PS), red.), die reageert nooit. Dit geeft een signaal van straffeloosheid.”

Bob de Brabandere, voorzitter van Vlaams Belang Brussel, veroordeelde het incident wel al.

Beschuldiging van racisme

Labourdette ontkracht meteen ook de beschuldiging in La Capitale en La DH als zou een brandweerman eerst racistische opmerkingen geuit hebben en zelf de agressie gestart zijn.

“De aangevallen brandweerman is zelf van buitenlandse origine. De andere man heeft hem op de schouder getikt terwijl hij een slang stond op te rollen. Toen hij zich omdraaide, kreeg hij een slag in het gezicht. De brandweerman is een maand werkonbekwaam, de ander heeft amper verwondingen. Dat zegt genoeg,” aldus Labourdette.

Het Brusselse parket voert nog steeds een onderzoek naar wat er precies gebeurd is.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?