Al negen personen onder aanhoudingsbevel in onderzoek naar fraude met steunmaatregelen

HD
© Belga
16/12/2020

De Brusselse onderzoeksrechter heeft al negen personen onder aanhoudingsbevel geplaatst in het onderzoek van het federaal parket naar fraude met zogenaamde "corona"-werkloosheidsuitkeringen. Die negen zijn in verdenking gesteld voor witwassen, valsheid in geschrifte en gebruik van valse stukken, en lidmaatschap van een criminele organisatie. Eén persoon werd na verhoor vrijgelaten en 15 andere zullen woensdag nog voor de onderzoeksrechter verschijnen. Dat meldt het federaal parket.

Tijdens de lockdown die ingevoerd werd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zaten heel wat werknemers tijdelijk zonder werk. De regering besloot daarom de regels rond de tijdelijke werkloosheid te versoepelen. Naar schatting hebben er in maart 2020 meer dan 900.000 personen van dit recht gebruik kunnen maken. Minstens een aantal malafide figuren zou echter van het systeem misbruik gemaakt hebben door onterecht uitkeringen aan te vragen, via de zogenaamde DIMONA's.

DIMONA's (acroniem van déclaration immédiate / onmiddellijke aangifte) zijn aangiftes die een werkgever moet doen zodra hij iemand onder zijn gezag tewerkstelt. DIMONA's kunnen echter ook retroactief gedaan worden en door dat systeem is het ook mogelijk om een DIMONA van meerdere maanden geleden op te stellen. "De diensten van de RSZ en de RVA hebben echter vastgesteld dat er bij bepaalde bedrijven retroactieve DIMONA's werden ingevoerd voor verschillende personen van wie de identiteit lijkt te zijn misbruikt", zegt Eric Van Duyse, woordvoerder van het federaal parket. "Zodra deze DIMONA-aangiftes waren gedaan, werd er een aanvraag ingediend bij de hulpkas voor werkloosheidsuitkeringen (HVW) of een andere betalingsinstelling om de betaling van de corona-uitkeringen te ontvangen. Op die manier werd de identiteit van honderden personen misbruikt."

De oplichters zouden daarvoor ook gebruikgemaakt hebben van lege of valse vennootschappen. Andere personen zouden dan weer in eigen naam uitkeringen ontvangen hebben, hoewel ze daar geen recht op hadden. De schade voor de sociale zekerheid wordt momenteel geschat op twee miljoen euro, aldus nog het federaal parket. Bij de huiszoekingen die dinsdag plaatsvonden, raakte één verdachte gewond door een politiekogel nadat hij zelf naar een wapen had gegrepen. De politie nam ook drie wapens en verschillende luxevoertuigen in beslag.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Justitie, fraude, fraudebestrijding

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni