Ahmadreza Djalali zit in een Iraanse cel.

| Ahmadreza Djalali zit in een Iraanse cel.

Amnesty International: 'Dreiging executie Djalali is niet weg'

CD
© BRUZZ
26/06/2022

Op de internationale dag tegen foltering vraagt Amnesty International Vlaanderen nogmaals aandacht voor VUB-gastprofessor Ahmadreza Djalali, die elk moment geëxecuteerd kan worden in Iran. "Staten en anderen met invloed in Iran moeten nu al het mogelijke doen om de professor van de dood te redden.”

De Zweeds-Iraanse professor Djalali werd zes jaar geleden tijdens een werkbezoek in Iran opgepakt en wordt beschuldigd van spionage. Eind oktober 2017 werd hij veroordeeld tot de dood, na een volgens mensenrechtenexperten oneerlijk proces. Begin mei 2022 kwam het bericht dat Iran Ahmadreza Djalali snel zou executeren.

“Het is moeilijk om informatie te verkrijgen over zijn huidige toestand. We weten dat hij nog niet werd geëxecuteerd, maar er zijn geen indicaties dat Iran af zou willen zien van het uitvoeren van dr. Djalali’s doodstraf,” zegt Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen.

Volgens Amnesty International wordt Djalali gegijzeld door Iran. “Iran gebruikt Djalali als politieke pasmunt om België en Zweden onder druk zetten in verband met twee rechtszaken tegen twee voormalige Iraanse ambtenaren. De executie van Djalali zou een vergeldingsdaad zijn en een waarschuwing aan andere staten,” zegt De Graeve.

"Voor zijn vrouw en kinderen in Zweden sleept deze nachtmerrie al zes jaar aan."

Wies De Graeve, Amnesty International Vlaanderen

In België gaat het om Asadollah Asadi, een voormalige Iraanse diplomaat, die een gevangenisstraf van 20 jaar uitzit voor zijn rol in een verijdelde bomaanslag in Frankrijk in 2018. De tweede ambtenaar is Hamid Nouri, een voormalige gevangenismedewerker, die in Zweden terechtstaat voor mogelijke betrokkenheid bij de bloedbaden in de Iraanse gevangenissen in 1988.

“Op 14 juli wordt in Zweden de uitspraak verwacht in de zaak van Hamid Nouri. Het is mogelijk dat Iran rond die tijd de executie zal laten plaatsvinden. Dit wordt weer een erg bang moment voor Djalali,” zegt De Graeve. “Hij heeft een lange lijdensweg afgelegd. Hij leeft al jaren met de constante dreiging van executie. Ook voor zijn vrouw en kinderen in Zweden, die sinds november 2020 geen contact met hem mogen hebben, sleept deze nachtmerrie al zes jaar aan."

Internationale dag tegen foltering

Op deze Dag voor Steun aan Slachtoffers van Foltering vraagt Amnesty International Vlaanderen nogmaals aandacht voor de zaak van professor Djalali. “Het is cruciaal om de aandacht vol te houden: staten en anderen met invloed in Iran moeten nu al het mogelijke doen om de professor van de dood te redden,” zegt De Graeve.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni