Asielaanvraag Rwandese genocidair ook in beroep afgewezen

Bernard Ntuyahaga werd in 2007 door het Hof van Assisen tot 20 jaar cel veroordeeld voor zijn aandeel in de moord op tien Belgische para's in Kigali in 1994.

De Raad voor Vreemdelingenbetwistingen heeft het beroep verworpen dat de Rwandese genocidair Bernard Ntuyahaga had ingediend tegen zijn afgewezen asielaanvraag. Dat meldt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) via Twitter. "We bereiden de repatriƫring verder voor", klinkt het.

De Rwandees werd in 2007 door het hof van assisen tot 20 jaar cel veroordeeld voor zijn aandeel in de moord op tien Belgische para's in Kigali in 1994. Ntuyahaga heeft zijn straf uitgezeten en verblijft sinds juni in een gesloten centrum.

Het Commissariaat-Generaal voor Vluchtelingen en Staatlozen wees vorige maand in eerste instantie zijn aanvraag van de hand. Normaal gezien zou de voormalige majoor worden uitgewezen naar Rwanda.

Maar dat is allesbehalve vanzelfsprekend omwille van het risico op represailles wegens Ntuyahaga's rol in de Rwandese genocide. Zelf heeft Ntuyahaga eerder aangegeven naar Denemarken te willen gaan, waar hij familieleden heeft wonen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?