ntuyahaga

Schuldige moord op Belgische para's vraagt asiel aan in België

© Belga
09/08/2018

De Rwandese ex-majoor Bernard Ntuyahaga vraagt asiel aan, nadat hij tien jaar in een Belgische gevangenis heeft gesleten. Ntuyahaga is in 2007 door het hof van assisen in Brussel veroordeeld voor zijn aandeel in de moord op tien Belgische para's in Kigali in 1994. Hij zit nu in een gesloten centrum.

Ntuyahaga heeft zijn celstraf uitgezeten en vraagt nu dus asiel aan in ons land. Dat bevestigt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) donderdag op Twitter.

De staatssecretaris meldt ook dat Ntuyahaga, die veroordeeld was tot 20 jaar cel, momenteel nog vastzit in een gesloten centrum "met het oog op terugkeer". Volgens bronnen van De Standaard is de Rwandees overgeplaatst naar een transitcentrum in Steenokkerzeel, vlak bij de luchthaven van Zaventem.

Francken reageert zo op een tweet van oppositiepartij Vlaams Belang, die woensdag als eerste over de zaak communiceerde en nu Francken en minister van Justitie Koen Geens (CD&V) ter verantwoording wil roepen. "Deze moordenaar verdient immers geen tweede kans", luidt het.

"Fakenews", reageert Francken. "Vraagt asiel aan, mag iedereen doen, daarom krijgt hij het nog lang niet", verwijst hij naar Ntuyahaga.

De ex-majoor werd in 2007 veroordeeld tot 20 jaar, maar zat eigenlijk al sinds 1998 vast in een Tanzaniaanse cel. Daarom heeft hij dit jaar zijn volledige straf uitgezeten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Justitie , Bernard Ntuyahaga , Asiel en Migratie , Brussels Airport , Theo Francken , Rwanda

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni