Assisenproces moet mogelijk van nul af aan opnieuw beginnen door corona

© PhotoNews
| Politiebewaking in het Justitiepaleis bij een assisenproces (archiefbeeld).

In Brussel is een assisenproces, dat drie maanden stillag door de coronacrisis, vandaag niet kunnen hervatten zoals gepland. De beschuldigde was enkele weken geleden naar zijn thuisland Albanië getrokken, maar omdat de grenzen gesloten zijn door de COVID-19-pandemie, raakt de man voorlopig niet meer terug. Het proces werd nu opnieuw verdaagd, ditmaal tot eind juni.

Het assisenproces tegen twee Albanezen, die verdacht worden van doodslag, begon in maart. Ze zouden op 11 april 2016 in een café in Laken een man om het leven hebben gebracht. Een van de beschuldigden is sinds de feiten voortvluchtig en liet verstek gaan. De andere verdachte was wel aanwezig op het proces, dat midden maart werd stilgelegd door de coronacrisis.

De zaak moest woensdag opnieuw beginnen met de vordering van het openbaar ministerie, maar op de zitting bleek dat de beschuldigde niet in het land was. De man werd na aanvang van het proces uit zijn appartement gezet en vertrok vlak voor het sluiten van de grenzen naar zijn thuisland Albanië. Maar door de coronamaatregelen in dat land zou de beschuldigde zich niet in de mogelijkheid bevinden om terug te keren.

De assisenvoorzitter verdaagde het verdere verloop van het proces tot 29 juni. Indien de beschuldigde dan nog steeds niet zou zijn teruggekeerd, zou het proces worden verschoven naar een latere datum en zal het hele assisenproces worden overgedaan, met een nieuwe jury.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?