Attalah: 'Ik heb Nemmouche 25 minuten gezien in Marseille'

© PhotoNews

"Ik ben Mehdi Nemmouche gaan ophalen in Bonneveine en heb hem naar La Valentine gebracht. Ik heb hem in totaal 25 minuten gezien in Marseille." Dat heeft Mounir Attalah, die eerder buiten vervolging werd gesteld in het dossier rond de aanslag op het Joods Museum, vrijdag verklaard in het Brusselse assisenhof.

Nemmouche en Attalah, een jeugdvriend van medebeschuldigde Nacer Bendrer, leerden elkaar kennen in de gevangenis in 2009. Op 9 april 2014 kreeg Attalah een telefoontje van Mehdi Nemmouche vanuit België, onder meer om het gsm-nummer van Nacer Bendrer te vragen en om te vragen of Attalah hem kon ophalen als hij naar Marseille zou komen. Op 24 april reist Nemmouche naar Marseille, en wordt hij door Attalah opgehaald.

"Ik heb hem gevraagd wat hij wilde doen, en hij zei dat hij een toertje wilde doen in La Valentine. Ik heb hem enkel een lift gegeven, ik had dingen te doen in Marseille", aldus Attalah, die niet weet hoe Nemmouche naar Marseille reisde.

Of hem iets opviel aan Nemmouche, toen hij hem na enkele jaren terugzag? "Hij had geen baard meer. En hij had zijn gsm afgezet", aldus Attalah. Voorzitter Laurence Massart vroeg na het verhoor of Attalah zich geen zorgen maakte omdat Nemmouche misschien niet gevonden wilde worden door zijn batterij uit zijn gsm te halen. "Neen", was het antwoord.

Nemmouche heeft hem niet gevraagd om zaken te doen. "Ik heb hem maar 25 minuten gezien, we hebben over ons leven gepraat", antwoordde Attalah. Ook heeft Nemmouche hem niet om een wapen gevraagd, zei Attalah. Nemmouche ontmoette Nacer Bendrer in Brussel op 10 april 2014, een dag nadat Attalah Bendrers nummer doorspeelde, en vroeg hem toen om hem een wapen te leveren.

Nice

Op 26 mei, twee dagen na de aanslag op het Joods Museum, contacteerde Nemmouche Attalah opnieuw. "We babbelden even, en toen vroeg hij me of ik hem kon komen ophalen in Nice", aldus Attalah. "Op dat moment was ik mijn rijbewijs kwijt, dus dat ging niet."

Over hoe Nemmouche aan het nummer van Attalah kwam, blijft onduidelijk. Attalah verklaarde dat Nemmouche eerst naar het vaste nummer van zijn ouders belde, terwijl het openbaar ministerie erop wees dat Nemmouche hem op zijn gsm-nummer belde.

Niet geradicaliseerd

Nog tijdens zijn getuigenis zei Attalah dat Nacer Bendrer, medebeschuldigde in het proces, niet geradicaliseerd was. Attalah en Bendrer zijn al van kindsbeen af vrienden, en troffen elkaar jaren later opnieuw in de gevangenis. In die gevangenis zat ook Nemmouche opgesloten.

Over Bendrer zei Attalah, op vraag van assisenvoorzitter Laurence Massart, dat zijn jeugdvriend geen banden had met personen die terreurdaden zouden plegen. "Ik trok met hem op, ik zou het gezien hebben. Hij is niet geradicaliseerd. Hij deed zijn gebeden ook niet, enkel als hem dat uitkwam."

Aanslag Joods Museum

Op zaterdag 24 mei 2014 kwamen vier mensen om het leven toen een man het Joods Museum binnenstapte en begon te schieten. Een week na de aanslag werd in Marseille een eerste verdachte, Mehdi Nemmouche, opgepakt.     
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?