| Oud-president van Ecuador Rafael Correa.

België verleent asiel aan Ecuadoraans ex-president Rafael Correa

© Belga
23/04/2022

België heeft het statuut van politiek vluchteling toegekend aan de Ecuadoraanse ex-president Rafael Correa. Dat melden verschillende buitenlandse media en het nieuws wordt bevestigd door de Belgische advocaat van de ex-president. Intussen heeft Ecuador België om de uitlevering van zijn voormalige president gevraagd. Die laatste is met een Belgische getrouwd en woont al jaren in Brussel.

Correa was tien jaar lang president van het Zuid-Amerikaanse land. Twee jaar geleden werd hij bij verstek veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar wegens corruptie.

Hij zou op de hoogte geweest zijn van smeergeld dat bouwondernemingen aan politici en ambtenaren betaalden en zou zelfs indirect voor het corruptienetwerk verantwoordelijk geweest zijn. Correa ontkende de beschuldigingen en wijst naar zijn opvolgers, die volgens hem een politieke campagne tegen hem voeren.

"In totaal zijn er een dertigtal strafzaken tegen hem geopend", zegt meester Marchand, de advocaat van Correa. "Het gaat om een politieke vervolging van zijn aanhangers, de Correisten, door een geïnstrumentaliseerde gerechtelijke macht."

"Twee van die dossiers hebben aanleiding gegeven tot aanhoudingsbevelen, de zaak-Balda over de beweerde ontvoering en gijzeling van een Ecuadoriaan in Colombia, en die corruptiezaak. In het kader van dat laatste dossier is er in 2018 een internationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd tegen meneer Correa."

"We hebben dat internationaal aanhoudingsbevel bij Interpol kunnen stoppen door aan te tonen dat het om een politieke vervolging ging en Interpol heeft zijn 'red notice' opgeheven", gaat meester Marchand verder. "Tegelijkertijd hebben we een asielaanvraag ingediend. Die is op 15 maart goedgekeurd."

Uitlevering

Vrijdag kondigde Ecuador aan dat het ons land om de uitlevering van Correa zou vragen, op basis van zijn veroordeling in het corruptiedossier.

"Als Interpol ook die 'notice' niet zelf opheft, zullen we opnieuw bij hen de nodige stappen zetten", aldus nog meester Marchand.

Tijdens zijn ambtsperiode bracht Correa politieke stabiliteit en sociale vooruitgang. Door natuurlijke hulpbronnen zoals olie van staatswege te ontginnen, konden veel Ecuadoranen uit de armoede klauteren en toegang krijgen tot onderwijs.

Als linkse president bouwde Correa ook de infrastructuur van Ecador uit. Critici laakten dan weer zijn autocratische stijl.

Correa woont sinds zijn vlucht uit Ecuador in Brussel, samen met zijn Belgische echtgenote die hij leerde kennen aan de Université de Louvain.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni