250-tal Ecuadoranen protesteren in Brussel tegen regering-Moreno

© PhotoNews
| Het Centraal Station in Brussel.

Een 250-tal Ecuadoranen hebben zondagnamiddag een betoging gehouden op het Europaplein in Brussel, vlakbij het Centraal Station. Ze eisen dat er een einde zou komen aan het geweld waarmee de politie in het Latijns-Amerikaanse land de voorbije dagen heeft opgetreden tegen de volksprotesten. Ook willen ze dat de huidige president, Lenin Moreno, zou aftreden.

In Ecuador zijn al elf dagen protesten en betogingen aan de gang. Die zijn begonnen nadat de regering van president Moreno een aantal economische en fiscale hervormingen doorvoerde, in het kader van een akkoord tussen de regering en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Zonder die hervormingen, waaronder het schrappen van veertig jaar oude subsidies op brandstof, kon Ecuador geen aanspraak maken op een lening van het IMF.

Die maatregelen, die de bijnaam "paquetazo" genaamd, hebben heel wat kwaad bloed gezet omdat ze vooral de armste lagen van de bevolking, waarbij een groot deel van de oorspronkelijke inheemse volkeren, dreigen te treffen. De betogers in Ecuador en in Brussel eisen dat die "paquetazo" wordt ingetrokken, dat er een einde komt aan de repressie van het volksprotest en dat president Moreno aftreedt. "Er moet een einde komen aan zijn misdaden", klinkt het bij de betogers in Brussel.

"Overleg is niet mogelijk, er zijn doden gevallen bij de protesten, er zijn meer dan 80 mensen verdwenen, op die manier kunnen we niet onderhandelen. We zullen niet wijken voor deze regering gevallen is. Dit is een corrupte regering, een regering die steelt, dat is wel gebleken nu aan het licht gekomen is dat geld dat voor de Ecuadoranen had moeten dienen, op off-shore-rekeningen in Panama is terechtgekomen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?