Januari 2023: het assisenproces van de aanslagen in Brussel van 22 maart 2016 in Brussels Airport en metrostation Maalbeek tijdens het tonen van beelden van bewakingsbeelden van de MIVB in metrohalte Maalbeek
© Belgaimage

Belgische staat: 'Verbod op naaktfouilles moet ingetrokken worden'

© Belga
03/03/2023

De beslissing van de Brusselse kortgedingrechter die de dagelijkse naaktfouilles verbood voor de beschuldigden op het assisenproces over de aanslagen van 22 maart 2016, moet hervormd worden. Dat heeft de advocaat van de Belgische overheid vrijdag gepleit voor het Brusselse hof van beroep.

Volgens de kortgedingrechter vormden die naaktfouilles een vernederende behandeling en waren ze dus in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, omdat ze dagelijks en systematisch plaatsvinden. Bovendien leken ze volgens de kortgedingrechter niet gerechtvaardigd in het licht van alle andere veiligheidsmaatregelen. De advocaat van de Belgische staat, meester Bernard Renson, is het daar niet mee eens.

"Dit is een proces dat op alle vlakken alle gekende proporties overschrijdt", zei de advocaat. "Omwille van de feiten die behandeld worden, omwille van het aantal slachtoffers, de mediabelangstelling, de persoonlijkheid van de beschuldigden. Dat proces moet in maximale veiligheidsomstandigheden kunnen verlopen. De politie moet kunnen vermijden dat de beschuldigden ontsnappen, en kunnen vermijden dat magistraten, jury, en publiek het doelwit worden van wraakacties."

Het OCAD heeft het dreigingsniveau voor de zittingen van het proces en het transport van de beschuldigden bepaald op 3, het op één na hoogste, aldus de advocaat. "In die omstandigheden wordt de beschuldigden een riem aangedaan voor de handboeien, een kogelwerende vest, en een blinddoek, en ondergaan ze een naaktfouille. Die fouille wordt met het grootste respect uitgevoerd, door een beperkt aantal politiemensen, zonder enig fysiek contact."

Meester Renson wees er ook op dat naaktfouilles op zich niet illegaal zijn. "Ze zijn voorzien door de Wet op het Politieambt, als de politie iemand naar de cel brengt. Een naaktfouille is de enige manier om na te gaan of ze een gevaarlijk voorwerp bij hebben dat uit metaal gemaakt is, zoals een mes dat gemaakt is uit een tandenborstel of een brillenpoot."

Aanslagen Brussel 2016

Op de luchthaven van Zaventem ontploften op 22 maart 2016 twee bommen. Ook in metrostation Maalbeek was er een explosie. Op 12 september ging het proces, dat 9 maanden zal duren, van start in Brussel.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie