Beroep van 'Solidariteitsproces' op de lange baan

© Kevin Van den Panhuyzen-BRUZZ
| 25 februari 2018, Human Wave for solidarity and humanity in het Maximiliaanpark (archiefbeeld).

In Brussel is het zogenaamde ‘proces van de solidariteit’ dinsdag ingeleid voor het Brusselse hof van beroep. De zaak werd meteen op de lange baan geschoven en zal vermoedelijk pas in 2020 worden behandeld.

Op het proces in eerste aanleg stonden twaalf beklaagden terecht voor mensensmokkel en lidmaatschap van een criminele organisatie omdat ze transmigranten geholpen zouden hebben om Engeland te bereiken. Onder de beklaagden waren vier vrijwilligers die migranten onderdak hadden geboden.

Het ging om een sociaal assistente uit Brussel, een man die onderdak had geboden aan een dakloze illegaal, Anouk van Gestel, de hoofdredactrice van het Franstalige vrouwenmagazine Marie-Claire en journaliste Myriam Berghe van Femmes d’Aujourd’hui. Dat viertal werd over de hele lijn vrijgesproken, maar het parket ging in beroep.

Werk van lange adem

De zaak werd dinsdag ingeleid voor het hof van beroep, maar zal vermoedelijk pas in 2020 worden behandeld. “Het openbaar ministerie moet eerst standpunt innemen over de beklaagden”, zegt advocaat Jan Fermon.

“Daarom is de zaak nu uitgesteld naar 11 september, maar dat is slechts een relaisdatum. Op die dag zal er een conclusiekalender worden opgesteld. Het eigenlijke proces zal dus pas enkele weken of maanden later van start kunnen gaan.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?