Vincent Van Quickenborne (Open VLD), vicepremier en minister van Justitie en Noordzee in de regering-De Croo
© Bart Dewaele | Vincent Van Quickenborne (Open VLD), vicepremier en minister van Justitie en Noordzee in de regering-De Croo.

Beschuldigden aanslagen dagvaarden Van Quickenborne in kort geding

© Belga
16/12/2022
Updated: 16/12/2022 10.39u

Zes beschuldigden in het assisenproces over de aanslagen van 22 maart hebben de minister van Justitie, Vincent Van Quickenborne, gedagvaard in kort geding, over de omstandigheden waarin ze elke dag vanuit de gevangenis worden overgebracht naar het gerechtsgebouw in Haren. Dat meldt L'Avenir en het nieuws wordt bevestigd door de advocaten van de beschuldigden.

Het gaat om Mohamed Abrini, Sofien Ayari, Salah Abdeslam, Bilal El Makhouki, Ali El Haddad Asufi en Hervé Bayingana Muhirwa. Dat meldt L'Avenir en het nieuws wordt bevestigd door de advocaten van de beschuldigden.

De verschillende beschuldigden klagen al sinds het begin van het proces over de omstandigheden waarin ze dagelijks vanuit de gevangenis worden overgebracht naar het gerechtsgebouw in Haren. Daarbij zijn vooral de dagelijkse naaktfouilles, de blinddoeken, en de hoofdtelefoons met harde muziek steen des aanstoots. De voorbije dagen hebben de beschuldigden ook steevast de box in de zittingszaal verlaten uit protest tegen die behandeling.

Achter de schermen vond al overleg plaats tussen de verschillende betrokkenen, onder wie de advocaten van de beschuldigden en de federale politie, maar dat overleg heeft blijkbaar niet geleid tot een oplossing die voor iedereen aanvaardbaar was. Aanstaande maandag zou al een eerste zitting in de kortgedingprocedure plaatsvinden, maar in welk gerechtsgebouw die zitting zal plaatsvinden, is nog niet duidelijk. De advocaten van de beschuldigden vragen dat hun cliënten daarbij aanwezig zouden zijn, maar het is nog maar de vraag of de zitting dan wel kan plaatsvinden in het Montesquieu-gebouw, waar de rechtbank van eerste aanleg normaal zetelt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Justitie, Vincent Van Quickenborne, proces aanslagen 22 maart 2016, terrorisme

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie