6 december 2022: beschuldigden Salah Abdeslam en Sofien Ayari op het assisenproces van de aanslagen in Brussel van 22 maart 2016
© Belgaimage | 6 december 2022: beschuldigden Salah Abdeslam en Sofien Ayari op het assisenproces van de aanslagen in Brussel van 22 maart 2016.
Proces aanslagen

Beschuldigden moeten niet langer door de knieën gaan tijdens naaktfouille

© Chris Verhaeghe
14/03/2023

Op het proces van de aanslagen van 22 maart 2016 hebben de zeven aangehouden beschuldigden vanmorgen te kennen gegeven dat ze geen kniebuigingen hebben moeten uitvoeren tijdens hun dagelijkse naaktfouille. Ze bevestigden ook dat ze alleen werden geblinddoekt tijdens de rit van de gevangenis van Haren naar het Justitia-gerechtsgebouw.

De politie lijkt gevolg te geven aan het arrest van het hof van beroep. Die oordeelde gisteren dat er een einde moest komen aan de kniebuigingen en het blinddoeken van de beschuldigden buiten de overbrenging.

Enkele beschuldigden namen het woord over de zaak. “Voor het eerst heeft niemand mijn anus gezien vanmorgen”, aldus Mohamed Abrini. “Ik hoop dat dit geen uitzondering is, maar de norm wordt. U moet weten dat er normaal gezien een politieman op handen en voeten achter mij zit wanneer ik zo’n kniebuiging moet uitvoeren. Die mensen zien dingen die ik zelf nog nooit gezien heb.” Abrini liet ook optekenen dat hij het jammer vond dat dit thema nog steeds aan bod moet komen, tijdens de getuigenissen van de slachtoffers.

Ook Salah Abdeslam nam kort het woord. “Er zijn zogezegde dictaturen die zo’n perverse handelingen niet stellen.”

De advocaat van Bilal El Makhoukhi gaf wel nog te kennen dat de systematische naaktcontroles voor hem nog steeds een probleem zijn. “Er moet worden gerechtvaardigd dat die controles nodig zijn”, zegt de strafpleiter. "De analyses die het veiligheidsrisico moeten aantonen per beschuldigden, zijn kopieën van elkaar. De systematische controles lijken ons niet proportioneel."

Het proces gaat nu verder met de getuigenissen van slachtoffers van de aanslag op Zaventem.

Aanslagen Brussel 2016

Op de luchthaven van Zaventem ontploften op 22 maart 2016 twee bommen. Ook in metrostation Maalbeek was er een explosie. Op 12 september ging het proces, dat 9 maanden zal duren, van start in Brussel.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie