Bijna 95.000 adressen gecontroleerd door Kanaalplan

© Frank Dhooghe
| Na de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs beloofde Jambon Molenbeek "op te kuisen". Drie maanden later lanceerde de minister van Binnenlandse Zaken zijn Kanaalplan.

De politiekorpsen hebben bij de negen gemeenten van het Kanaalplan in het Brussels gewest het afgelopen jaar bijna 95.000 woonstcontroles uitgevoerd. Eerder vernam BRUZZ al dat 8.000 Brusselaars werden geschrapt uit het register.

Dat blijkt uit cijfers die Kamerlid Brecht Vermeulen (N-VA) opvroeg bij minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). De Tijd bericht er woensdag over.

Bij de woonstcontroles checkt de politie of iemand effectief woont waar hij is ingeschreven. Zo krijgen de autoriteiten een beter zicht op wie waar woont in de kanaalgemeenten en kunnen ze misdrijven of geknoei met uitkeringen blootleggen. De omstreden woonstcontroles waren een speerpunt van het Kanaalplan dat de regering begin 2016 in het leven riep na de terreuraanslagen in Parijs.

De woonstcontroles in de negen Kanaalplan-gemeenten hebben vorig jaar geleid tot 8.028 voorstellen om personen ambtshalve te schrappen uit het bevolkingsregister. Ze bleken niet (meer) te wonen op het adres waar ze ingeschreven stonden. Van de 94.809 woonstcontroles leidt 8,5 procent dus tot een voorstel tot schrapping uit het register.

Anderlecht bovenaan

In Anderlecht, waar de politie vorig jaar de meeste woonstcontroles uitvoerde (24.987), zijn ook de meeste gevallen blootgelegd. 2.652 voorstellen voor ambtshalve schrapping zijn verstuurd naar de gemeente. In Schaarbeek waren dat er 2.270 op een totaal van 18.212 woonstcontroles. En in Molenbeek, waar vorig jaar 17.417 controles gebeurden, waren er 810 voorstellen tot schrapping.

Ook in andere gemeenten, die niet onder het Kanaalplan vallen, vinden veel woonstcontroles plaats. In Sint-Lambrechts-Woluwe voerde de politie het voorbije jaar 7.483 woonstcontroles uit, waarna de politie 297 voorstellen tot ambtshalve schrapping verstuurde.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?