| Oussama Atar bezocht in België een twintigtal keer een neef in de gevangenis. Dat bleek een van de broers El Bakroui te zijn die betrokken was bij de aanslagen in Brussel op 22 maart.

Brein achter aanslagen Brussel en Parijs gedood in Syrië

© Belga
07/11/2018

Oussama Atar, de 33-jarige Belgische Marokkaan die beschouwd wordt als het mogelijke brein achter de aanslagen in Parijs en Brussel, is omgekomen bij een luchtaanval in Syrië. Dat bevestigt de Franse geheime dienst DGSE, zo meldt de Franse nieuwssite Mediapart.

Atar zou in november al om het leven gekomen zijn. Het Belgische federale parket geeft geen commentaar op het nieuws. Atar werd in 2005, op amper twintigjarige leeftijd, al in Irak opgepakt en opgesloten in de beruchte gevangenissen van Abu Ghraib en Bucca. In 2012 volgde zijn vrijlating en uitwijzing naar Brussel.

In een boodschap aan zijn familie ontkende Atar enig verband met de aanslagen, maar intussen is gebleken dat hij na zijn terugkeer uit Irak een twintigtal keer een neef in de gevangenis heeft bezocht. Dat was een van de broers El Bakraoui die op 22 maart een zelfmoordcommando uitvoerden op de luchthaven van Zaventem en metrostation Maalbeek.

"Atar werd gedood bij een luchtaanval van de internationale coaltie", staat er te lezen. Volgens de Franse nieuwswebsite Mediapart zijn alle zeven de kopstukken van de aanslagen in Parijs daarmee opgejaagd en gedood in Syrië. "De eliminaties vonden vooral plaats door Amerikaanse drones of bij luchtaanvallen", zo klinkt het.

Aanslagen Brussel 2016

Op de luchthaven van Zaventem ontploften op 22 maart 2016 twee bommen. Ook in metrostation Maalbeek was er een explosie. Op 12 september ging het proces, dat 9 maanden zal duren, van start in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Justitie , Aanslagen Brussel 2016 , Oussama Atar , aanslagen Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni