Brussel is (nog altijd) Belgische hoofdstad van de sackjacking

© tvbrussel
| De politie waarschuwt automobilisten voor sacjackings In Ukkel

De Belgische top-10 van plaatsen waar het meeste sackjackings gebeuren, bestaat uitsluitend uit Brusselse gemeenten. Anderlecht staat helemaal bovenaan. Toch is er ook goed nieuws: er zijn 90 procent minder sackjackings, in vergelijking met 2008.

Dat schrijft La Dernière Heure.

In 2017 gebeurden in heel België 327 sackjackings. In de drie eerste maanden van 2018 waren dat er 90, ongeveer 1 sackjacking per dag dus.

Voor de duidelijkheid: een sackjacking is een diefstal van een handtas of laptop uit een wagen, waarbij de autoruit wordt ingeslagen. Vaak gebeurt dat terwijl de auto voor een rood licht staat te wachten.

Deze vorm van diefstal gebeurt dus het vaakst in Brussel. Maar liefst 304 van de 327 sackjackings deden zich voor in het Brussels gewest. Anderlecht staat nog steeds helemaal bovenaan, gevolgd door Brussel-Stad, Molenbeek, Vorst, Sint-Gillis en Sint-Agatha-Berchem.

Sterke daling

De eerste niet-Brusselse gemeente komt op plaats 11: Antwerpen, gevolgd door Drogenbos, Charleroi en Dilbeek. Sluiten de top-20: Evere, Schaarbeek, Sint-Joost en Etterbeek. Dat blijkt uit cijfers die Kamerlid Gautier Calomne (MR) opvroeg bij bevoegd minister Jan Jambon (N-VA).

De Brusselse regering moet via het Gewestelijke Preventie en Veiligheid haar verantwoordelijkheid nemen ", zegt Calomne, zelf Brusselaar. "Dat kan door de verschillende schakels van de veiligheidsketens beter op elkaar af te stemmen. In dit dossier zijn ze daar alvast niet glansrijk geslaagd."

Enige nuance is echter op z'n plaats. De sackjacking mag dan wel een hoofdstedelijk fenomeen zijn: het aantal sackjackings is de laatste jaren wel sterk gedaald. Met bijna 50 procent tegenover 2016, en met 90 procent tegenover 2008, toen er nog meer dan 3.000 sackjackings waren in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?