Brusselaar krijgt negen maanden cel voor diefstal politiejassen

© Google Maps
| Politiegebouw in Brugge

De Brugse strafrechter heeft een 28-jarige Brusselaar veroordeeld tot negen maanden effectieve celstraf voor het stelen van twee politiejassen. A.V. gaf toe dat hij zijn Sloveense vriendin wilde imponeren. De vrouw kreeg zes maanden met uitstel voor haar aandeel in de zaak.

Op 17 januari 2021 klommen de twee beklaagden op een stelling aan een klein politiekantoor in het centrum van Brugge. Door het openstaande raam zagen ze politiejassen op de stoelen hangen. V. klom naar binnen en ging aan de haal met twee jassen.

Even later stond het paar met de jassen te paraderen op de parking van een hotel in de buurt. Ze beweerden echte politiemensen te zijn, maar de receptioniste vertrouwde het zaakje niet en verwittigde de politie. A.V. beweerde in eerste instantie dat hij niet wist dat het om een politiekantoor ging. Zijn 24-jarige vriendin M.B.U. verklaarde dan weer dat ze van plan waren om de jassen terug te geven. "Ik noem dat geen kwajongensstreek meer. Die vesten kunnen bovendien ook misbruikt worden door zware criminelen," aldus de procureur.

Werkstraf voor afpersing

De man uit Sint-Pieters-Woluwe werd door het Luikse hof van beroep al eens tot 200 uur werkstraf veroordeeld voor afpersing. Gezien die omstandigheden eiste het Openbaar Ministerie negen maanden effectieve celstraf.

De verdediging legde uit dat de beklaagden samen een fles wijn hadden gedronken. "Hij wou ten opzichte van zijn vriendin bewijzen dat hij die jassen durfde meenemen." V. zou volgens zijn advocate ook kampen met ADHD. De verdediging drong opnieuw aan op een werkstraf. M.B.U. kwam niet opdagen voor haar proces.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?