| De feiten gebeurden amper enkele uren na de grote rellen op het strand van de kustgemeente.

Brusselaars die politie in Blankenberge in het nauw dreven veroordeeld

© Belga
13/01/2022

Een 27-jarige man uit Schaarbeek is in Brugge veroordeeld tot 80 uur werkstraf voor weerspannigheid in Blankenberge. Zijn medebeklaagde kreeg als mededader vijf maanden gevangenisstraf met uitstel. Het gaat om feiten die enkele uren na de grote rellen op het strand plaatsvonden.

Twee mensen van de scheepvaartpolitie kregen op 8 augustus 2020 een vijftal jongeren in de gaten. De politie maakte tegenover hen een opmerking over de mondmaskerplicht, maar dat viel blijkbaar in verkeerde aarde. Het groepje volgde de politiemensen en zou onder andere "fils de pute" geroepen hebben.

De situatie escaleerde toen een van de agenten een zak wiet zag in een rugzak. Door de politiemensen te omsingelen, konden de jongeren de rugzak laten verdwijnen. Toen F.L. (27) geboeid werd, zou hij de omstaanders aangezet hebben om hem te bevrijden. In het tumult moest de mannelijke agent met de Ecuadoraan uit Schaarbeek schuilen in een winkeltje, dat vervolgens door verschillende mensen geplunderd werd.

Zijn vrouwelijke collega werd buiten nog door meerdere mensen belaagd. Zo kreeg ze een schop in de rug van een jonge vrouw. M.A. (24) uit Elsene filmde het incident en zou het slachtoffer ook geduwd hebben. "Minstens werd de politie in het nauw gedreven door het gezamenlijk en ophitsend gedrag van de beklaagden," aldus de procureur.

Boksbeugel

F.L. riskeerde zes maanden celstraf voor weerspannigheid en het bezit van een boksbeugel. De beklaagde gaf toe dat hij zich verzette bij zijn arrestatie, maar toonde anderzijds een filmpje waaruit moest blijken dat hij zeker geen klappen uitdeelde. De verdediging merkte op dat L. al veroordeeld werd tot een geldboete omdat hij die dag zijn mondmasker niet correct droeg. Hij kreeg uiteindelijk 80 uur werkstraf.

M.A. hing vijf maanden cel boven het hoofd voor weerspannigheid, maar hij ontkende elke vorm van geweld. "Kijk naar de camerabeelden! U zal zien dat die dame zelf bijzonder opgehitst is en dat hij op geen enkel ogenblik heeft geduwd," aldus zijn advocaat. De rechter stelde vast dat op de beelden inderdaad geen duw te zien is. Anderzijds wordt hij toch als een mededader beschouwd, omdat hij de boel ophitste door alles van dichtbij te filmen. M.A. kreeg vijf maanden cel met uitstel.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni