Brussels gerecht rolt Belgisch-Braziliaanse drugsbende op

© Diego Charlón Sánchez

De Brusselse federale gerechtelijke politie (FGP) heeft, in samenwerking met de Braziliaanse collega's, een drughandel tussen het Zuid-Amerikaanse land en België opgerold. Daarbij zijn in België 9 personen opgepakt en in Brazilië 24 verdachten. De speurders troffen ook een cannabisplantage van een 1000-tal planten aan in Evere en namen een luxe-voertuig, twee wapens en 150.000 euro in beslag.

Het onderzoek ging in juni 2019 van start toen de Brusselse FGP verwittigd werd dat er in Brazilië twee containers waren onderschept die de haven van Antwerpen als bestemming hadden. Het ging om containers die in april en juni waren onderschept, met respectievelijk 557 kilo en 506 kilo cocaïne aan boord, verstopt tussen marmer en graniet.

Het Braziliaanse gerecht had daarop een grootscheeps onderzoek geopend dat leidde tot de identificatie van een resem verdachte personen en bedrijven, waarbij één van de kopstukken van de Braziliaanse cocaïnehandel. De man was al eerder veroordeeld omdat hij transporten van cocaïne per vliegtuig had georganiseerd en had na zijn gevangenisstraf zijn activiteiten hernomen. Ditmaal werd de cocaïne aangevoerd vanuit Bolivië en met kleine vliegtuigjes overgebracht naar Brazilië.

Met die informatie in handen startte de Brusselse FGP haar eigen onderzoek om de Belgische protagonisten te identificeren. Daarbij werd intensief informatie uitgewisseld met de Braziliaanse collega's. Uit dat onderzoek bleek dat de organisatie sinds 2018 een 20-tal containers naar België zou gebracht hebben.

In Brazilië werden begin 9 augustus en begin september 24 verdachten opgepakt en 3 vliegtuigen, een helikopter, 26 wagens en geld en juwelen in beslag genomen. Vorige week woensdag rekende de Brusselse FGP dan 8 personen in. Een negende persoon werd administratief van zijn vrijheid beroofd omdat hij illegaal in België verbleef. De speurders troffen ook een cannabisplantage van een 1000-tal planten aan in Evere en namen een luxe-voertuig, twee wapens en 150.000 euro in beslag.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?