Brussels parket blijft zich verzetten tegen proces rond dodelijke politieachtervolging

© rr
| Sabrina Bakkali en Ouassim Toumi.

Midden oktober, meer dan vijf jaar na de dodelijke politieachtervolging waarbij twee jonge twintigers om het leven zijn gekomen in een Brusselse tunnel, wordt duidelijk of drie betrokken politiemensen zich voor de rechter zullen moeten verantwoorden. Het parket vordert een buitenvervolgingstelling, maar de families van de twee slachtoffers eisen een openbaar proces zodat ze antwoorden kunnen krijgen over die fatale nacht in mei 2017.

Op dinsdagavond 9 mei 2017 reden Sabrina El Bakkali (20) en Ouassim Toumi (24) op een motor door de Louizalaan. Een patrouille van de lokale politie zette de achtervolging in omdat Toumi roekeloos rijgedrag zou hebben vertoond. Een wagen van de hondenbrigade, die even verderop aan het rijden was, vertraagde om het verkeer te blokkeren. Kort na de uitgang van de tunnel reed de motorbestuurder in op het voertuig van de hondenbrigade, dat dwars over de rijbaan zou hebben gestaan. Ouassim overleed ter plekke, zijn vriendin werd overgebracht naar het ziekenhuis, waar ze in de loop van de nacht overleed.

Het onderzoek naar het ongeval sleepte vier jaar lang aan. Het parket had in de zomer van vorig jaar in de raadkamer een vordering tot buitenvervolgingstelling neergelegd, maar de raadkamer ging daar niet op in en besliste om het dossier terug te sturen naar het parket. Volgens de raadkamer was achtervolging buitenproportioneel en had de politie geen levens in gevaar mogen brengen voor een verkeersovertreding die met een boete bekeurd kan worden. Het parket ging in beroep tegen de beschikking van de raadkamer, waarna de zaak voor de Brusselse Kamer van Inbeschuldigingstelling kwam.

De KI trok de zaak daarop naar zich toe en ging zelf over tot de inverdenkingstelling van drie betrokken politiemensen. Het gaat om de politiemensen die de achtervolging hadden ingezet en om de politieman die het voertuig van de hondenbrigade dwars over de rijbaan zou hebben gezet. De zaak kwam woensdag opnieuw voor de KI, zodat er kon worden gepleit over de eventuele doorverwijzing van de drie politiemensen.

Buitenvervolgingstelling

“Het parket heeft opnieuw de buitenvervolgingstelling gevorderd,” zegt advocaat Loica Lambert, die samen met meester Joke Callewaert de familie van een van de slachtoffers bijstaat. “Wij hebben de doorverwijzing naar de politierechtbank gevraagd van de betrokken agenten, zodat ze zich op een openbaar proces moeten verantwoorden voor de dodelijke politieachtervolging.”

De Kamer van Inbeschuldigingstelling heeft de zaak in beraad genomen en zal op 12 oktober uitspraak doen. Dan zal duidelijk worden of er een proces komt rond de dood van de twee twintigers.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?