Brussels parket eist tot zes jaar cel tegen frauduleuze organisatie

© Photonews
| Bouwvakkers (archiefbeeld)

Het Brusselse parket heeft vrijdag gevangenisstraffen van twee tot zes jaar gevorderd tegen veertien beweerde leden van een criminele organisatie. Die zouden op grote schaal allerhande documenten vervalst hebben en gebruikt hebben om verschillende vormen van sociale, economische en fiscale fraude te plegen. Volgens het Brusselse parket zijn zo miljoenen euro's versluisd.

De criminele organisatie maakte volgens het parket deel uit van de zogenaamde "Braziliaanse netwerken", die al verschillende jaren regelmatig opduiken in Belgiƫ. Brazilianen of Portugezen nemen daarbij Belgische vennootschappen in de bouwsector en de industriƫle reinigingssector over of richten ze op. Dat blijken echter lege vennootschappen of schermvennootschappen, vennootschappen die geen werkelijke activiteiten uitoefenen, maar enkel gebruikt worden om strafbare feiten te kunnen plegen.

De schermvennootschappen worden daarbij vaak gebruikt om geld wit te wassen of om op bestelling zwart geld te leveren aan voornamelijk Belgische bouwbedrijven, via valse facturatiestromen.

Atelier in Sint-Gillis

De criminele organisatie die vrijdag terechtstond, beschikte over een eigen atelier in Sint-Gillis om valse documenten op te maken. In dat atelier zouden minstens 324 valse documenten gemaakt zijn, zowel facturen als arbeidscontracten, loonfiches, en identiteitskaarten. Die documenten werden onder meer gebruikt om illegale arbeiders aan het werk te kunnen zetten, om mensen in te schrijven in de gemeente, maar ook om leningen en aankopen af te sluiten.

Van de veertien verdachten lieten er acht verstek gaan en waren er slechts zes aanwezig of vertegenwoordigd door een advocaat. Die aanwezigen hadden tijdens het onderzoek bekentenissen afgelegd maar betwistten wel dat hun aandeel zo groot was als het parket vrijdag voorhield. Hun advocaten pleitten dan ook voor mildere straffen.

Het vonnis valt op 24 juni.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?