Brussels parket rolt Anderlechtse drugsbende op

© Photonews
| Bij een groot drugsonderzoek werden 21 personen opgepakt (archiefbeeld).

Het Brusselse parket heeft in samenwerking met de federale politie een bende opgerold die op grote schaal drugs importeerde. Bij tientallen huiszoekingen zijn meer dan twintig verdachten opgepakt. De organisatie, een Anderlechts familiebedrijf, importeerde al enkele jaren cannabis uit Spanje en Marokko, bestemd voor België en Frankrijk.

De afdeling drugs van de Brusselse Federale Gerechtelijke Politie heeft op 27 juni 2019 een reeks huiszoekingen gehouden met als doel een criminele organisatie te ontmantelen die actief was in de internationale drugshandel.

200 agenten

Eerder was al ongeveer 600 kilogram cannabis ontdekt in Frankrijk en Nederland, en 50 kilogram in Brussel. Aan de operatie van 27 juni 2019 namen 200 politieambtenaren deel. Ze voerden een dertigtal huiszoekingen uit, voornamelijk in België maar ook in Nederland.

Tijdens deze actie werden 21 personen opgepakt, onder wie de kopstukken van de organisatie. Twaalf personen verschenen voor de onderzoeksrechter, die elf van hen in verdenking heeft gesteld, onder wie één als hoofd van de organisatie.

Vier verdachten blijven in voorlopige hechtenis, drie werden voorwaardelijk vrijgelaten en vier werden zonder voorwaarden in vrijheid gesteld. De speurders hebben bovendien de hand gelegd op een tiental kilogram cannabis, een geldsom van 65 000 euro, een tiental voertuigen en drie vuurwapens.

Globaal Plan Drugs

De strijd tegen ernstige vormen van drugscriminaliteit is een prioriteit in het veiligheidsbeleid van de regering. In het gerechtelijk arrondissement Brussel komt dit tot uitdrukking in het 'Globaal Plan Drugs', een samenwerking tussen de Lokale Politie, de Federale Politie en het Openbaar Ministerie.

Dit plan beoogt een financiële en economische aanpak van criminele bendes die in Brussel actief zijn. Het huidige onderzoek van de Federale Politie past precies in dit kader.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?