Brussels SKY-ECC-dossier: parket wil 127 verdachten voor rechtbank brengen

© Chris Verhaeghe
23/05/2023

De raadkamer buigt zich deze week over het grootste Brusselse SKY-ECC-dossier. Het federaal parket wil maar liefst 127 verdachten voor de rechter brengen. Het gaat om vermoedelijke leden van een criminele organisatie die op grote schaal cocaïne invoerde in Europa.

De kraak van het geëncrypteerde SKY-ECC-netwerk leidde in oktober 2021 tot 114 huiszoekingen waarbij 64 mensen werden opgepakt. Meer dan 1.100 politiemensen werden ingezet tijdens de grootschalige politieactie. De focus lag op Brussel, waar er zo’n tachtig huiszoekingen werden verricht, onder meer in Sint-Jans-Molenbeek en Sint-Joost-ten-Node.

Speurders ontmantelden die ochtend zes drugslabo's, waar de ingevoerde cocaïne werd herverpakt om verspreid te worden over het hele Europese continent. De politie kon ook de hand leggen op tientallen vuurwapens, 67 voertuigen en één miljoen euro cash geld.

Bij de reeks huiszoekingen werden 64 verdachten opgepakt. Het ging vooral om Albanezen en Colombianen, die deel zouden uitmaken van een internationale criminele organisatie. In de loop van het onderzoek werden nog tientallen anderen opgepakt en in verdenking gesteld.

Politieman

De zaak wordt momenteel behandeld door de raadkamer in Brussel, die moet beslissen over de eventuele doorverwijzing. Het federaal parket wil meer dan 120 vermoedelijke bendeleden voor de rechtbank brengen. Ze worden onder meer verdacht van deelname aan de activiteiten van een criminele organisatie, drugshandel, gijzeling, wapenhandel, valsheid in geschrifte, heling en passieve corruptie.

Een van de verdachten is een politieman van de zone Zuid (Anderlecht, Sint-Gillis en Vorst). Hij zou zijn beroepsgeheim hebben geschonden en informatie uit politiedatabanken hebben doorgegeven. Er loopt intussen nog een apart onderzoek naar een Brusselse advocaat die daarbij betrokken zou zijn geweest.

De debatten voor de raadkamer duren nog de hele week. Een uitspraak wordt verwacht in de loop van de maand juni.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni