Brusselse criminaliteit op laagste peil ooit in 2019

Panorama Brussel Generali basiliek justitiepaleis Panorama Brussel Generali basiliek justitiepaleis
© IxtussFlickr Creative Commons
| Brussels Justitiepaleis (archiefbeeld).
© IxtussFlickr Creative Commons
| Brussels Justitiepaleis (archiefbeeld).

Het aantal zware criminele feiten, zoals moord of poging tot doodslag, daalde in 2019 naar een historisch dieptepunt. Nooit waren er zo weinig misdrijven. Het Brussels parket ziet de cijfers al tien jaar gunstig evolueren.

Dat schrijft de krant La Dernière Heure donderdag op basis van cijfers van het Brussels parket.

Vorig jaar werden 17 dossiers van effectieve doodslag en 14 dossiers van moord (met voorbedachten rade) geopend. In totaal klopt 2019 af met 31 moorddossiers, exact evenveel als in 2018. Maar het aantal dossiers van pogingen tot doodslag of moord kende een forse daling van 25 procent tot 139 op een jaar tijd. Samengeteld gaat het om een laagterecord.

Parketwoordvoerder Denis Goeman merkt op dat de voorbije tien jaar steeds minder zware criminele feiten worden gepleegd in het hele Gewest. Ook wat het aantal moorddossiers betreft. Die daalden gestaag van 87 dossiers in 2014 tot 31 dossiers in zowel 2018 als 2019. Een daling van 67 procent dus in de tijdspanne van een decennium.

De meeste onderzoeken naar zware criminele feiten die in 2019 werden gepleegd, leverden datzelfde jaar ook resultaat op, laat Goeman nog weten. De parketwoordvoerder verwijst naar de moord op een negentigjarige juwelier in Anderlecht. Twee maanden later werd een verdachte onder aanhoudingsbevel geplaatst.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?