Brusselse politieagent veroordeeld tot 1 jaar cel voor mishandeling Soedanese migrant

© Peter Dhondt-BRUZZ

Een politie-inspecteur van de politie Brussel Hoofdstad-Elsene die een Soedanese man had mishandeld bij een interventie, is vrijdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 1 jaar en een boete van 1.600, weliswaar met uitstel. De inspecteur had het slachtoffer zonder reden geslagen en diens gsm vernield. Ook had hij de man pepperspray in het gezicht gespoten alvorens hem op straat te dumpen. Bovendien had de man volgens de rechtbank alles in het werk gesteld om de feiten te verdoezelen.

Het incident vond op 21 april rond 22.15 uur plaats op het Anneessensplein. Daar werd de Soedanese man, die op weg was naar een van de hotels die daklozen opvangen, op brutale wijze tegengehouden en opgepakt door een politiepatrouille. Eén van de agenten, T.B., had de man daarbij verschillende klappen verkocht en had zijn gsm vernield met zijn wapenstok.

De Soedanese man werd meegenomen in de politiecombi, en een half uur later in de Fabrieksstraat uit het voertuig gezet. T.B. spoot hem daar nog pepperspray in het aangezicht alvorens de man achter te laten. De jonge Soedanees werd in tranen aangetroffen en overgebracht naar het ziekenhuis.

Volgens zijn advocaat, meester Sven Mary, besefte de agent dat hij in de fout was gegaan, maar waren er verzachtende omstandigheden. Zo had de agent al acht jaar een onberispelijke carrière en waren de werkomstandigheden tijdens de coronapandemie allesbehalve eenvoudig. De verdediging pleitte dan ook voor een opschorting.

De rechtbank tilde echter zeer zwaar aan de feiten, die ze als volkomen onaanvaardbaar omschreef. Niet alleen had T.B. gratuit geweld gebruikt, oordeelde de rechtbank, hij had nadien ook alles in het werk gesteld om de feiten te verdoezelen. Bovendien was de man intern al herhaaldelijk op het matje geroepen omdat hij overdreven geweld had gebruikt bij interventies.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?