CurieuzenAir Het politiekantoor van Watermaal-Bosvoorde

| Het politiekantoor van Watermaal-Bosvoorde.

Brusselse politiecommissariaten blijven zitten met ingeleverde vuurwapens

© Belga
27/10/2022
Updated: 27/10/2022 19.22u

De Brusselse politiecommissariaten weten niet meer wat aan te vangen met vuurwapens die door particulieren vrijwillig worden ingeleverd. Ze stoten op de weigering van de correctionele griffie om de wapens over te nemen en op procedurele bezwaren. Dat zegt Kamerlid Philippe Pivin (MR).

Volgens de procedure zoals die beschreven staat in een omzendbrief uit 2011, moeten particulieren die een vuurwapen willen inleveren, bijvoorbeeld wanneer ze een jachtwapen erven, dat neerleggen bij de politie. Die brengt de wapens dan naar de griffie, die ze vervolgens bezorgt aan de Proefbank Voor Vuurwapens in Luik, waar ze worden vernietigd.

Maar sinds enkele maanden weigert de correctionele griffie in Brussel nog langer zulke vuurwapens over te nemen van de politie. De lokale politiediensten beslisten ze daarom over te dragen aan de federale politie, die ze liet vernietigen in de hoogovens in Gent. Maar volgens de directeur van de Proefbank is deze procedure in strijd met de omzendbrief.

"Het gaat om tientallen, soms honderden wapens en ze weten niet meer wat ermee te doen. Er is geen oplossing."

Kamerlid Philippe Pivin (MR)

20181016 Philippe Pivin Koekelberg lg

Daarom blijven de Brusselse politiecommissariaten momenteel zitten met de ingeleverde vuurwapens. "Men zegt me dat het niet meer te doen is. Het gaat om tientallen, soms honderden wapens en ze weten niet wat ermee te doen. Er is geen oplossing", zegt Kamerlid Pivin. Daarover ondervraagd, bevestigde minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) eind september het probleem. Over het aantal kon ze geen cijfers geven. Maar ze gaf toe dat "de installaties van de geïntegreerde politie niet voorzien zijn op de opslag van andere wapens en munitie dan dienstmateriaal".

Wat exact de reden is voor de weigering van de griffie om nog langer wapens te verwerken, is niet duidelijk. Maar in 2017 al trok de toenmalige voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg in Brussel, Luc Hennart, aan de alarmbel over de bewaring op de griffie van wapens en andere goederen die in het kader van juridische procedures in beslag genomen werden. Zolang het probleem van plaatstekort niet was opgelost, zou er niets meer aanvaard worden.

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) gaf vorige week aan dat die situatie intussen genormaliseerd is. Wat betreft de vrijwillig ingeleverde vuurwapens, die worden niet bij de griffie ingeleverd omdat er geen verband is met een gerechtelijk dossier, luidt het. "Dat aantal wapens is natuurlijk veel beperkter dan de wapens die in gerechtelijk verband in beslag worden genomen," voegt de minister eraan toe. Waar het probleem dan vandaan komt? Het kabinet van de minister verwijst daarvoor naar de politie. De vrijwillige inlevering van wapens wordt nu geregeld door een omzendbrief uit 2021, die niet langer vereist dat wapens bij de griffie worden gedeponeerd.

"Als de eigenaar vrijwillig afstand doet van de wapens, worden ze tijdelijk bij de politie bewaard. Ze worden niet gedeponeerd bij de griffie. De politie organiseert de vernietiging van deze wapens en kan voor het vervoer een beroep doen op een erkende particuliere onderneming. Deze wapens worden vernietigd in een verbrandingsoven. Een lid van de politie begeleidt het transport en zorgt voor de vernietiging van de wapens", aldus nog de omzendbrief.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni