Hafsa Sliti

Brusselse Syriëstrijdster definitief veroordeeld tot 5 jaar cel

© Chris Verhaeghe
14/06/2022

De Brusselse Syriëstrijdster Hafsa Sliti krijgt geen nieuw proces. De jihadiste haalde bakzeil bij het Hof van Cassatie, dat geen redenen ziet om het arrest van het Antwerpse hof van beroep te verbreken, waar ze werd veroordeeld tot 5 jaar cel wegens deelname aan de activiteiten van terreurgroep IS.

In 2015 reisde de toen 19-jarige Hafsa Sliti uit Brussel haar vader achterna, die IS-strijder was. Ook Sliti sloot zich in Syrië aan bij de terreurgroep. In de jaren daarna kreeg de jonge vrouw twee kinderen, van verschillende IS-strijders.

In februari 2018 kwam ze terecht in het gevangeniskamp Al-Roj. Daardoor kon ze zowel op het proces in eerste aanleg in Mechelen als op de zittingen van het hof van beroep in Antwerpen niet aanwezig zijn.

Volgens de verdediging werden mede daardoor haar rechten geschonden. Haar advocaten trokken naar het Hof van Cassatie met de vraag om het arrest van het Antwerpse hof van beroep te verbreken, maar haar voorziening van cassatie werd dinsdag verworpen.

De Syriëstrijdster krijgt dus geen nieuw proces en is nu definitief veroordeeld tot 5 jaar cel voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groepering. Sliti verblijft momenteel in de gevangenis van Hasselt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Justitie, Hafsa Sliti, Brusselse Syriëstrijder, Hof van Cassatie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni