| Het federaal parket in Brussel.

Brusselse Syriëstrijdster riskeert 5 jaar cel en verlies Belgische nationaliteit

© Belga
30/01/2020

Het federaal parket heeft donderdag een gevangenisstraf van 5 jaar gevorderd tegen Siham Oussaidi, een Syriëstrijdster uit Brussel. Het parket vroeg ook een boete en dat de vrouw haar Belgische nationaliteit ontnomen zou worden. Zelf verblijft de vrouw nog steeds in Syrië, ze liet verstek gaan op haar proces.

Siham Oussaidi is een van de Brusselse Syriëstrijders die radicaliseerde onder invloed van het Collectif Réflexions Musulmanes (CRM), een studentenorganisatie die ijverde voor een terugkeer naar de wortels van de islam. Aanvankelijk gebeurde dat via lezingen en debatten, maar door de invloed van jihadveteraan Rudy Emponza Bompolonga (38) raakten verscheidene leden op het pad van de gewapende strijd.

Het waren ook leden van het CRM die in 2012 een debat over extreemrechts op de ULB verstoorden en onmogelijk maakten. Ook Najim Laachraoui, die bij IS belandde en als zelfmoordterrorist deelnam aan de aanslagen in Brussel op 22 maart 2016, bewoog zich in kringen van het CRM.

Volgens het federaal parket radicaliseerde Siham Oussaid heel snel, nadat ze veel tijd doorbracht met het bekijken van islamistische propaganda op het internet. In de zomer van 2014 vertrok de jonge vrouw naar Syrië, in het spoor van haar echtgenoot Soufiane Nrhailat, die in september 2013 al vertrokken was. Het koppel sloot er zich aan bij Jabhat-an-Nusra, dat later Hayat Tahrir al-Sham werd.

Nrhailat sneuvelde in maart 2018 maar Siham Oussaidi zit nog steeds in Syrië en heeft volgens het federaal parket via sociale media te kennen gegeven dat ze niet zinnens is naar België terug te keren.
De rechtbank velt haar vonnis in dit dossier op 25 februari.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Justitie , Syriëstrijders , federaal parket

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni