Celstraffen geëist voor eerste beklaagden in proces relschoppers

Relschoppers correctionele 2
© © BRUZZ
| De eerste relschoppers verschijnen vandaag voor de rechtbank.
© © BRUZZ
| De eerste relschoppers verschijnen vandaag voor de rechtbank.
Updated: 05-01-2018 - 13:48

In het eerste proces tegen enkele van de personen die betrokken waren bij de rellen op 11 november, heeft het Brusselse parket celstraffen geëist. Een 19-jarige jongeman die een nachtwinkel zou hebben geplunderd riskeert 2 jaar cel, het parket eiste 3 jaar cel voor een andere verdachte die een bestelwagen in brand zou hebben gestoken. Tegen drie jongeren die stenen gooiden naar de politie, eist het parket 2 jaar tot 36 maanden.

Op 11 november 2017 kwam het, na de WK-kwalificatiewedstrijd tussen Marokko en Ivoorkust, tot rellen aan de Brusselse Beurs en op de Lemonnierlaan. Daarbij werden onder meer wagens in brand gestoken en verschillende winkels geplunderd.

Volgens het Brusselse parket was de 19-jarige Mohamed E.B. één van de mensen die een nachtwinkel plunderde en vernielde. "Volgens de uitbater werd er een kassei door zijn winkelruit gegooid en werd zijn winkel vervolgens bestormd door een grote groep mensen, van wie een aantal gewapend waren met ijzeren staven", zei de procureur.

'Geen zekerheid'

"Terwijl de uitbater zich verschool in een zaaltje achter de winkel, roofde die groep de hele winkel leeg. Van die feiten zijn duidelijke camerabeelden gemaakt, waarop meneer E.B. herkenbaar te zien is. Op die beelden draagt hij ook een paar basketschoenen die bij hem thuis zijn teruggevonden."

Het parket eiste 2 jaar cel tegen de man, die al eerder door de jeugdrechtbank veroordeeld werd voor diefstallen met geweld. De man zelf ontkende de feiten en zijn advocaat, meester Vincent Lurquin, vroeg de vrijspraak. "De beelden zijn onvoldoende om hem te veroordelen, men had ook de winkeluitbater en de andere getuigen moeten ondervragen om zekerheid te hebben", klonk het. "Dat is allemaal niet gebeurd, dus is er twijfel."

3 jaar cel voor brandstichting bestelwagen

Het Brusselse parket vroeg vrijdag ook een celstraf van 3 jaar tegen een 18-jarige jongeman, Nassim B., die bij de rellen op 11 november een bestelwagen in brand zou gestoken hebben. De jongeman gaf toe dat hij op het Beursplein aanwezig was maar betwistte de brandstichting, al herinnert hij zich naar eigen zeggen niet alles van die avond omdat hij "gratis xtc-pillen had gekregen en die had ingenomen". Volgens het parket kon hij geïdentificeerd worden op basis van camerabeelden, waarop te zien is dat hij een opvallende trainingsvest draagt.

"De camerabeelden zijn onvoldoende bewijs", pleitte zijn advocaat, meester Mehdi Abbès. "Er kan best iemand anders geweest zijn die dezelfde jas droeg."

Tegen drie andere jongeren die bij de rellen stenen gegooid zouden hebben naar de politie, eist het Brussels parket straffen van 2 jaar tot 36 maanden. De drie worden vervolgd op basis van camerabeelden maar ontkennen elke betrokkenheid.

Een van hen staat ook terecht voor de inbraak in een wagen, een tiental dagen na de rellen. Die jongeman zou de politie bekogeld hebben met stenen, een vuilnisbak en een ijzeren staaf. Ook zou de jongeman een reclamebord, verkeerslicht, een politiecamera en de ruit van een winkelzaak vernield hebben. De procureur eist 36 maanden cel.

Tegen een andere jongere, die stenen had gegooid en een verkeerslicht had vernield, werd 28 maanden cel gevorderd, en tegen de derde, die enkel stenen had gegooid, 2 jaar cel. Alle drie de jongeren hielden voor dat zij niet de personen waren die op de camerabeelden te zien waren. De rechtbank spreekt hun vonnissen uit op 2 februari.

Rellen in Brussel

Op 11 november kwam het aan de Beurs in het centrum van Brussel voor het eerst tot rellen. In de weken daarna waren er opnieuw problemen.  

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?