Celstraffen tot zes jaar in Brussels prostitutie- en mensensmokkeldossier

© Bart Dewaele
| Straatprostitutie in de Alhambrawijk.
Updated: 27-05-2022 - 15:22

De correctionele rechtbank van Brussel heeft vrijdag celstraffen tot zes jaar uitgesproken in een dossier rond mensensmokkel, seksuele uitbuiting, witwaspraktijken en valsheid in geschrifte. 21 personen staan terecht voor de oprichting van een prostitutienetwerk in Brussel, waarvoor ze vooral Colombiaanse, maar ook Braziliaanse vrouwen uitbuitten.

De rechtbank sprak drie beklaagden vrij en schortte de straf van vier anderen op. De straffen van de overige veertien varieerden. Zo sprak de rechtbank een werkstraf uit, maar ook gevangenisstraffen tussen twintig maanden en zes jaar, waaronder sommige met uitstel. Daarnaast werden ook boetes tussen 8.000 en 96.000 euro opgelegd, in enkele gevallen ook met uitstel.

De "madam", oftewel de vrouwelijke pooier die het netwerk leidde, kreeg een celstraf van vijf jaar en een boete van 96.000 euro, beide met uitstel. Zij stelde verschillende flats ter beschikking en had ook verschillende bankrekeningen geopend in het buitenland. Volgens de rechtbank zou ze "abnormale winst" hebben gemaakt met de mensensmokkelpraktijken.

Gedwongen prostitutie en witwaspraktijken

Tussen 2019 en 2021 zou de organisatie vrouwen uit Colombia en Brazilië naar België hebben gehaald die werden gedwongen om zich te prostitueren. De leden van de organisatie hadden hierin elk hun eigen rol. Zo waren sommigen belast met het regelen van papieren voor de slachtoffers, anderen haalden hen op in Colombia en Brazilië en brachten hen naar België. Nog anderen beheerden de appartementen waar de vrouwen werden gedwongen om klanten te ontvangen.

De bendeleiding dwong de slachtoffers met geweld om zeker de helft van de opbrengst af te geven. Het geld werd vervolgens witgewassen via verschillende ondernemingen, waaronder een bouwbedrijf dat eigendom was van een van de verdachten.

In 2019 werd het onderzoek geopend nadat politieagenten onraad roken tijdens de controle van verschillende Colombiaanse prostituees. In mei 2020 volgden politieobservaties en een telefonisch onderzoek om de daders op te sporen. De eerste verdachten werden in april 2021 gearresteerd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?