Celstraffen van tien jaar geëist voor plannen van terroristische aanslag

© PhotoNews

Voor de correctionele rechtbank van Brussel heeft procureur Fabienne Laduron donderdag celstraffen van tien jaar geëist voor Akim Saouti en de Fransman Salah Ghemit. De twee staan terecht voor wapenbezit in een terroristische context, deelname aan de activiteiten van een terreurgroep en voor het plannen van een aanslag. Ze werden opgepakt bij huiszoekingen in de nacht van 4 op 5 juli 2017.

De procureur oordeelde dat er voldoende bewijzen zijn om de twee te veroordelen voor alle beschuldigingen. Ze eiste gevangenisstraffen van tien jaar en een verval van de Belgische nationaliteit voor Akim Saouti.

Het onderzoek ging in juni 2017 van start. Franse en Belgische speurders kwamen op 5 juli 2017 in actie om een terreurcel op te rollen waarvan vermoed werd dat die vergevorderd was in de voorbereiding van een nieuwe terreuraanslag.

Kamikaze Riders

Bij de actie stootte de politie op een heel arsenaal wapens en munitie, alsook onder meer uniformen van politie en de civiele bescherming. In Frankrijk werd de 42-jarige Salah Ghemit opgepakt, een man met een zwaar crimineel verleden die geradicaliseerd zou zijn, en in België vlogen de broers Akim en Khalid Saouti in de cel.

Beiden zijn broers van Saïd Saouti, het kopstuk van motorbende Kamikaze Riders die in oktober 2016 tot 6 jaar cel werd veroordeeld voor terrorisme. Uit het onderzoek bleek dat Ghemit en Akim Saouti regelmatig telefonisch contact hadden en dat er minstens één ontmoeting was in het Brusselse. Speurders beschikken immers over videobeelden waarop te zien is hoe Ghemit samen met Akim Saouti de garagebox bezoekt waar de wapens gevonden werden.

Gewelddadige overval

Na een kleine twee jaar onderzoek besloot het federaal parket enkel de doorverwijzing te vragen van Salah Ghemit en Akim Saouti. Voor Khalid Saouti werd de buitenvervolgingstelling gevraagd omdat er tegen hem onvoldoende aanwijzingen zouden zijn.

Het drietal wordt ook in verband gebracht met twee gewapende overvallen. Op de wapens die in de garagebox van Akim Saouti gevonden werden, bleek immers het DNA te zitten van de Brusselse antiquair Jean-Pierre Witmeur. Die werd op 12 mei 2017 het slachtoffer van een gewelddadige overval in zijn winkel in de Magdalenasteenweg. De man werd zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht, waar hij uiteindelijk overleed op 12 december 2017.

Daarnaast is er de home-invasion bij een juwelier in Eigenbrakel, die op 28 april 2017 plaatsvond. Het slachtoffer van die overval werd vastgebonden met negen snelbinders en bij de huiszoeking bij Salah Ghemit werd een zakje van honderd snelbinders aangetroffen waaruit er precies negen bleken te ontbreken. Bovendien werd het DNA van Mohamed Saouti aangetroffen op dat zakje. Beide overvallen maken echter het onderwerp uit van afzonderlijke onderzoeken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?