Chinese bedrijfsspion aangehouden op Vismarkt

© Dogfael
| De Chinees Xu Yanjun werd aangehouden vlakbij de Sint-Katelijnekerk aan de Vismarkt. Dat schrijft La Capitale.

In het paasweekend is de internationaal gezochte Chinees Xu Yanjun op de Vismarkt in het centrum van Brussel aangehouden, op verdenking van bedrijfsspionage. Sindsdien zit de man vast in de gevangenis van Sint-Gillis. De Verenigde Staten vragen zijn uitlevering.

Dat schrijft La Capitale vrijdag. Het Brusselse parket geeft voorlopig geen commentaar over de arrestatie.

Xu Yanjun werd op 1 april aangehouden samen met een landgenoot, die 6.000 dollar en 6.000 euro cash op zak had. Zijn landgenoot werd beschuldigd van witwassen, maar is wel opnieuw op vrije voet. Tegen Xu Yanjun liep echter een internationaal aanhoudingsbevel, en daarom werd hij naar de gevangenis van Sint-Gillis overgebracht.

Donderdag verscheen de 38-jarige Chinees voor de Brusselse raadkamer, die zich over het aanhoudingsbevel moet buigen. De Verenigde Staten vragen de uitlevering van Xu Yanjun, omdat de Chinees volgens hen aan bedrijfsspionage deed.

Volgens La Capitale zou Xu Yanjun informatie gestolen hebben over vliegtuigturbines van General Electric. Dat Amerikaans bedrijf zou over een nieuwe formule beschikken die de turbines lichter en flexibeler maken, waardoor de vliegtuigen zuiniger kunnen vliegen. 

De Brusselse raadkamer besliste donderdag Xu Yanjun niet vrij te laten. De raadkamer heeft 75 dagen vanaf zijn aanhouding op 1 april om het internationale aanhoudingsbevel te bestuderen. Daarna kan de Chinees beroep aantekenen tegen zijn voorlopige hechtenis.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?