Bouw van 9 appartementen in de Naam Jezusstraat in Brussel-Stad, tussen de Baksteenkaai en de Vlaamsesteenweg.

| Zicht op het Naam Jezusstraatje. Foto rechts: de binnenplaats en de kerselaren die, samen met de bedrijfsgebouwen, zullen verdwijnen.

Bewoners Vismarkt verontrust over nieuw vastgoedproject

HUB
© BRUZZ
09/05/2023

Een vastgoedontwikkelaar wil de laatste open ruimte in het Naam Jezusstraatje aan de Vismarkt volbouwen. De buurt is er niet gerust op, ook al omdat er op het plein nog andere immoprojecten in voorbereiding zijn. "Die nieuwbouw tast het historisch karakter van de wijk aan.”

De Naam Jezusstraat is een heel smal, oud steegje dat de Vismarkt verbindt met de Vlaamsesteenweg. Hier was decennialang slotenmakerij Dessart gevestigd, die volgende maand naar Zaventem verhuist. De eigenaren willen de lege bedrijfsgebouwen en magazijnen afbreken en in de plaats daarvan een woonproject realiseren met in totaal negen duplexen en triplexen.

Ook de grote binnenplaats, die nu als parking wordt gebruikt, zal worden volgebouwd. Dit betekent dat de twee grote kerselaren die de open ruimte sieren, moeten sneuvelen.

Het openbaar onderzoek over het project is ondertussen afgelopen en op 23 mei vergadert de overlegcommissie over het dossier.

Groene long

Volgens Bernard Widart, die om de hoek woont, is de buurt niet opgezet met de plannen. “De open ruimte met de bomen fungeert als een groene long, heel waardevol in die smalle, historische straatjes. De twee parallelle steegjes, het Zeehondstraatje en het Land van Luikstraatje, zijn ondertussen helemaal volgebouwd. Die nieuwbouw tast het historisch karakter van de wijk aan.”

Ook buurtbewoonster Christiane De Langhe verzet zich tegen het project, dat volgens haar ten koste gaat van de charme van dit historisch patrimonium.

Widart en De Langhe vinden dat het de hoogste tijd is dat het Brussels gewest de Vismarkt en de steegjes beschermt als monument, meer bepaald als stadsgezicht. “Dit gebeurt al frequent in Vlaanderen, in Brussel moet dit toch ook kunnen,” zegt Widart.

Petitie

Op Change.org lanceerde hij een petitie die om de bescherming van het plein en de steegjes vraagt. “Onze wijk wordt meer en meer bedreigd door nieuwe projectontwikkelaars. Wij zijn voor haar vooruitgang, maar met respect voor haar fundamenten,” zo klinkt het. De petitie is ondertussen ondertekend door bijna 850 personen.

Er zitten inderdaad nog andere bouwprojecten in de pipeline. Zo wil een West-Vlaamse promotor in het leegstaande restaurant Castel de Rhodes op de Baksteenkaai een fors woon-, winkel- en horecaproject realiseren dat doorloopt tot in de Zeehondstraat. De bouwaanvraag werd anderhalf jaar door het Brusselse stadsbestuur afgewezen, maar de vastgoedontwikkelaar heeft zopas een nieuwe aanvraag ingediend.

En wat verderop aan de Baksteenkaai heeft de Nederlandse promotor Prowinko het rijtje bekende visrestaurantjes opgekocht met de bedoeling er een hotel van te maken.

Architect Jean-François Dumoulin, die in de wijk woont, maakt zich zorgen om deze ontwikkelingen. “Deze buurt heeft nood aan een globale reflectie,” zegt hij. “Er zou een Bijzonder Bestemmingsplan moeten komen en in afwachting daarvan moeten alle plannen en projecten van promotoren in de koelkast.”

'Wij zijn heel aandachtig. We aanvaarden alleen projecten die bij het plein en de steegjes passen'

Ans Persoons, schepen van Stedenbouw in Brussel-Stad (one.brussels-Vooruit)

Ans Persoons, Schepen van Stedenbouw en Openbare Ruimte, Nederlandstalige Aangelegenheden en Onderwijs in Brussel-Stad

Brussels schepen van Stedenbouw Ans Persoons (one.brussels-Vooruit) wil de ongerustheid van de bewoners wegnemen. “Het hotelproject van Prowinko zal ongetwijfeld niet doorgaan,” zegt ze. “Ze wilden al die kleine panden verbinden en wij hebben hen duidelijk gemaakt dat we dat niet zagen zitten. Ik denk niet dat ze het nog zullen proberen. Wij hebben alvast niets meer van hen gehoord.”

Het project aan de Baksteenkaai rond het vroegere Castel de Rhodes ligt volgens de schepen inderdaad opnieuw op tafel. “We zijn het nog aan het onderzoeken, maar hebben al kunnen vaststellen dat het sterk verbeterd is ten opzichte van het eerste ontwerp, dat veel te dens was.”

Ook het project in de Naam Jezusstraat wordt wellicht opnieuw naar de tekentafel verwezen. “Het lijkt ons te zwaar, maar we wachten eerst de overlegcommissie op 23 mei af.”

Volgens Persoons is het huidige college zich heel erg bewust van de historische waarde van dit karakteristieke plein. “Wij zijn heel voorzichtig. Er worden inderdaad veel projecten ingediend, maar in deze legislatuur is nog niets vergund waar de buurt problemen mee zou hebben. De nieuwbouw in de steegjes dateert uit vorige legislaturen.”

Een Bijzonder Bestemmingsplan is volgens Persoons niet nodig. “We zijn heel aandachtig, wat niet wil zeggen dat er geen nieuwe ontwikkeling mogelijk is. Maar we aanvaarden alleen projecten die bij het plein en de steegjes passen.”

De Vismarkt in Brussel

| De Vismarkt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Stedenbouw , Vismarkt , Ans Persoons

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni