Cipiers en gevangenisdirectrice verdacht van onmenselijke behandeling

Gevangenis van Vorst

Volgende week starten de pleidooien voor de Brusselse raadkamer over de doorverwijzing van meer dan twintig cipiers en de directrice van de gevangenis van Vorst. Ze worden allen vervolgd voor de onmenselijke behandeling van gedetineerden. Het gaat om de zogenaamde 'SS’ers' die gevangenen zouden hebben uitgescholden, vernederd of geprovoceerd.

De zaak kwam in oktober vorig jaar al voor de raadkamer, maar toen werd er beslist om bijkomend onderzoek te voeren. Het parket wil 24 cipiers voor de rechtbank brengen die gedetineerden zwaar zouden hebben mishandeld.

Daarnaast wil het parket ook de directrice vervolgen voor onmenselijke behandeling, al gaat dat over een ander luik. De vrouw zou een gedetineerde met psychische problemen in de isoleercel hebben opgesloten, terwijl zijn gezondheidstoestand dat niet zou hebben toegelaten.

Volgens haar advocaat gaat het om een klacht die bij het dossier van de cipiers werd gevoegd, en die dus ook niets met het opzettelijk geweld te maken heeft. Haar advocaat zal vragen om haar buiten vervolging te stellen, omdat er haar geen enkele fout kan worden aangewreven. “Ze moet roeien met de riemen die ze heeft.”

Op 29 maart zal het parket vorderen, op 17 april pleiten de advocaten van de cipiers en de directrice.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?