Justitiepaleis Poelaertplein rechtbank justitie rechtspraak

| Beeld in het Brusselse Justitiepaleis

Cipiers Sint-Gillis schuldig aan mishandeling jihadronselaar

TG
© Belga
14/01/2020

De Brusselse correctionele rechtbank heeft twee cipiers van de gevangenis van Sint-Gillis schuldig verklaard aan de mishandeling van een jihadronselaar. Ze gooiden de man hardhandig in zijn cel waardoor hij met zijn hoofd tegen een betonnen bank stootte. De cipiers zijn wel schuldig maar krijgen geen straf.

Volgens de cipiers was het incident een ongeval, maar in de ogen van de rechtbank gebeurde dat wel degelijk opzettelijk. De 49-jarige gedetineerde werd in april 2016 door het Brusselse hof van beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 jaar als leider van een terroristische groepering, omdat hij minstens tussen 2012 en 2014 tientallen jonge Belgen had geronseld voor gewapende strijd.

Enkele maanden eerder, op 23 januari 2016, werd de man uit de gevangenis van Aarlen overgebracht naar de gevangenis van Sint-Gillis, maar bij zijn aankomst in Sint-Gillis zou een en ander foutgelopen zijn. De man maakte zich boos omdat hij zijn waterkoker niet mocht meenemen naar zijn cel en kon niet tot bedaren gebracht worden, waarna beslist werd hem over te brengen naar de isoleercel.

Die overbrenging verliep echter zeer moeilijk omdat de gedetineerde zich liet hangen, zodat de cipiers hem naar zijn cel moesten dragen. Bij het binnengaan van zijn cel legden de cipiers hem even neer, waarna ze hem weer ophieven en met zijn hoofd eerst horizontaal de cel ingooiden, tegen de betonnen bank waarop zijn matras lag. Volgens de cipiers gebeurde dat per ongeluk, maar daar hechtte de rechtbank geen geloof aan.

De rechtbank vond wel dat de redelijke termijn overschreden was omdat de feiten al van 2016 dateerden. De twee cipiers krijgen daarom geen straf. Een derde cipier die enkel getuige was van de feiten, werd door de rechtbank vrijgesproken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Justitie , mishandeling , gedetineerde , cipiers , gevangenis Sint-Gillis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni