Proces tegen 22 cipiers en directrice gevangenis Vorst gestart

© Belga
15/01/2019

Voor de Brusselse correctionele rechtbank is dinsdag het proces begonnen tegen 22 cipiers van de gevangenis van Vorst die gedetineerden onmenselijk zouden behandeld hebben. Ook een directrice van de gevangenis staat terecht, maar dan enkel voor schuldig verzuim. Dinsdag gingen de eerste ondervragingen van start.

Het gerechtelijk onderzoek naar de cipiers begon in 2014 nadat verschillende gedetineerden klachten neerlegden over feiten van zwaar en herhaaldelijk geweld. Die zouden het werk zijn van een groep cipiers die al enkele jaren dienst doen in de D-vleugel van de gevangenis. Zij zouden de bijnaam "SS'ers" dragen, een bijnaam die ze zouden verdiend hebben door hun gedrag ten opzichte van de gedetineerden.

De betrokken cipiers zouden er immers een sport van maken om gedetineerden uit te schelden, te vernederen en te provoceren. Een eerste incident dat dinsdag aan bod kwam, behandelde bekentenissen in sms'jes onder collega's waarin sprake was van slagen aan een gedetineerde. De betrokken cipier, Grégory Q., verklaarde echter dat hij wilde opscheppen over geweld dat hij eigenlijk niet begaan had.

Ook bij een ander incident is er sprake van een sms waarin cipiers gewag maken van geweld tegen gedetineerden. Opnieuw verdedigde Grégory Q. zich en verklaarde hij dat het ging om opschepperij. Ook de procedures voor interventies bij een incident en de beslissing om een gedetineerde naar de isoleercel te sturen, kwamen dinsdag aan bod.

Weddenschap

Sommige cipiers zouden immers regelmatig een weddenschap organiseren over het aantal gedetineerden dat ze op een bepaalde dag naar een isoleercel sturen. Ook zouden ze regelmatig de elektriciteit in een bepaalde cel uitschakelen om incidenten tussen de gedetineerden uit te lokken.

Jean-Marc T. merkte op dat de overbevolking van Vorst vaak een bron van spanningen is en dat dit resulteert in een frequenter gebruik van de isoleercel. Beledigingen en bedreigingen zijn echter niet voldoende om gedetineerden naar de isoleercel te sturen, benadrukte hij.

Ook woensdag, donderdag, vrijdag vinden nog ondervragingen plaats.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst , Justitie , cipiers , proces , mishandeling

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni