Meer dan twintig cipiers doorverwezen voor mishandeling gevangenen

© Francis Marissens
| De cipiers zouden weddenschappen hebben afgesloten over het aantal gevangenen dat ze op één dag naar de isoleercel konden brengen.

Meer dan twintig cipiers van de gevangenis van Vorst moeten zich verantwoorden voor de correctionele rechtbank. De Brusselse raadkamer verwees hen door omdat ze zich onder andere schuldig zouden hebben gemaakt aan de onmenselijke behandeling van gedetineerden. Ook de directrice van de gevangenis moet voor de rechter komen. Zij wordt verdacht van schuldig verzuim.

De cipiers zouden jarenlang gedetineerden hebben vernederd en zelfs weddenschappen hebben afgesloten over het aantal gevangenen dat ze op één dag naar de isoleercel konden brengen. Er is ook sprake van een cipier die gevangenen zonder wc-papier naar het toilet stuurde of gedetineerden liet zitten in de isoleercel, terwijl ze recht hadden op een wandeling. De man zou ook zonder enige reden gevangenen uit hun cel hebben gehaald en in de isoleercel hebben geplaatst. Naast de pesterijen zou de groep cipiers ook ongeoorloofd geweld hebben gebruikt.

Het Brusselse parket startte in 2014 met een onderzoek en wilde 24 cipiers en de directrice vervolgen. “De raadkamer heeft 22 van de 24 cipiers doorverwezen, alsook mijn cliënte, de gevangenisdirectrice”, zegt advocaat Dimitri de Béco. “Ze zal zich moeten verantwoorden voor schuldig verzuim omdat ze een verdachte in de isoleercel zou hebben gestoken, terwijl zijn gezondheidstoestand dat niet zou hebben toegelaten. Het parket wilde haar eerst vervolgen voor onmenselijke behandeling, maar herkwalificeerde dat op de raadkamer naar schuldig verzuim."

"Wij hebben altijd de buitenvervolgingstelling gevraagd, maar moeten nu toch voor de rechtbank verschijnen. Het is ook jammer dat we samen met de cipiers worden vervolgd, terwijl het om andere feiten gaat", klinkt het nog.

Een datum voor het proces is er nog niet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?