Cipiers staken nog zeker tot 5 juli

© BX1
| De gevangenis van Sint-Gillis.

De vakbonden zijn maandag nog volop aan het onderhandelen met minister van Justitie Geens (CD&V). Twistappel is de minimale dienstverlening in gevangenissen tijdens stakingen. Na het laatste overleg op 5 juli bekijken de vakbonden hoe het verder moet.

Ondertussen duurt de staking al twee weken. “We hopen vandaag de minister te overtuigen van een compromis over minimale dienstverlening in de gevangenissen,” klinkt het bij vakbond ACOD. Afgelopen donderdag verliep het overleg constructief, maar nu is het tijd om moeilijkere knopen door te hakken.

Donderdag 5 juli is voorlopig het laatste overleg gepland tussen cipiersvakbonden en minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Tot die tijd blijven de cipiers afwisselend staken in Brussel, Vlaanderen en Wallonië – in de Brusselse gevangenissen gaat het werk dus twee op de drie dagen wel door.

“Als er na 5 juli geen compromis volgt, blijven we actie voeren. Hoe we dat doen, moeten we dan bekijken. Mogelijk zoeken we naar andere manieren dan staking,” zegt Cosimo Agostino van vakbond ACOD in de gevangenis van Vorst.

Weekendstaking

Hoewel de vakbond aankondigde in het weekend niet te staken, stonden familieleden aan de gevangenis van Sint-Gillis voor gesloten deuren.

“We hadden afgeraden om dan te staken om niet te veel werkachterstand op te lopen. Maar alle cipiers mogen individueel kiezen of ze het werk neerleggen. Ze zijn sowieso gedekt door de vakbond,” zegt Agostino.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?