Cipiers staken afwisselend in Vlaanderen, Brussel en Wallonië

Het overleg tussen de vakbonden van de cipiers en minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft dinsdagnamiddag geen doorbraak opgeleverd. Donderdag is alvast nieuw overleg gepland, maar intussen stappen de vakbonden over naar alternerende stakingen. Woensdag zijn de Waalse gevangenissen aan de beurt, donderdag de Vlaamse en vrijdag de Brusselse, zo werd bij de vakbonden vernomen. Na het weekend hervat de staking. Ook de liberale vakbond staakt voortaan mee.

Al sinds vorige dinsdag staken de christelijke vakbonden ACV Openbare diensten en CSC Services public en de socialistische bond ACOD (CGSP) uit onvrede met de plannen voor de minimale dienstverlening in de gevangenissen.

De onderhandelingen dinsdag hebben niets opgeleverd, klinkt het bij Filip Dudal van ACV. Er werd wel een onderhandelingskalender afgesproken. Intussen stappen de bonden over naar een andere actiekalender, met niet langer elke dag een staking op heel het grondgebied. Woensdag staken de Franstalige gevangenissen, donderdag de Vlaamse en vrijdag de Brusselse, aldus Dudal. In het weekend zal niet gestaakt worden, vanaf maandag hervat de stakingsactie in dezelfde volgorde.

Echt optimistisch is de vakbondsman niet. "Dit zou een heel lange actie kunnen worden. De gesprekken zijn nu niet echt goed verlopen." Volgens Dudal zou de staking in de gevangenis van Hasselt sowieso aanhouden. In gevangenissen waar men ook op de andere dagen doorstaakt, wordt de actie gedekt door de christelijke bond.

De liberale vakbond ACLVB schaart zich nu achter de stakingskalender van ACV en ACOD. De vakbond wilde eerst nog de onderhandelingen een kans geven, maar zal dus voortaan de leden dekken die staken. "We wilden in eerste instantie onderhandelen, maar de onderhandelingen verlopen niet goed", zegt Eddy De Smedt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?