Close: 'Hopelijk snel coffeeshops in Brussel'

Arnaud De Decker
© BRUZZ
26/07/2022
Updated: 26/07/2022 18.43u

In een interview met de Nederlandse krant NRC heeft Brussels burgemeester Philippe Close (PS) zijn pleidooi herhaald om het gebruik van cannabis te depenaliseren - als eerste stap richting legalisatie. "Mensen die drugs gebruiken, worden als mislukking gezien. Ik zeg: laten we ze helpen."

De uitspraken die burgemeester van Brussel Philippe Close vorige week loste zinderen ook in het buitenland nog na. In een paginalang interview met de Nederlandse krant NRC Handelsblad verduidelijkt hij nogmaals zijn standpunten over een problematiek waarvoor we in België nog te vaak "onze ogen sluiten", in plaats van preventief en constructief te werk te gaan met een 'nationaal drugsplan', zoals hij zelf oppert.

"We weten dat er drugs zijn in onze samenleving. Wie denkt dat deze problematiek alleen door de politie zal worden opgelost, zit fout," zegt hij aan onze Nederlandse collega's. "Waarom luisteren we op het gebied van drugs nooit naar artsen, psychologen, maatschappelijk werkers? Zij zijn degenen die met drugsverslaafden werken. Laten we ons concentreren op preventie. Niet op afstraffen.”

Glas whisky

"Ik ken werkelijk niemand die nog nooit een jointje heeft geprobeerd," bekent Close nog in het interview. "Maar in België weten mensen niet waar ze naartoe moeten als hun gebruik uit de hand loopt. Gebruikers worden uitsluitend als criminelen gezien. Dat kan allemaal veel beter. Uiteindelijk wil ik legaliseren, distribueren, produceren en controleren, en daarnaast preventieprogramma’s beginnen. Precies zoals in Quebec."

Herbekijk hier het studiogesprek met Olivier Taymans van vzw Fedito in BRUZZ 24. Die vzw steunt de oproep naar legalisering van het softdruggebruik.

Mensen die drugs gebruiken, worden vandaag nog te vaak als mislukking gezien, vindt de burgemeester nog. "We duwen ze weg. Ik zeg: laten we ze helpen. Let wel: ik ben vóór een zware repressie tegen drugssmokkelaars en handelaars. Daar sta ik om bekend. Maar als ik zie dat een probleem niet alleen door de politie kan worden opgelost, moet ik op zoek gaan naar andere oplossingen. Dit is iets voor de sociale en medische instanties. Ik zie een joint als een glas whisky. Als je dat neemt op zaterdagavond, heb je geen probleem. Wel als je er je dag mee begint. Dan heb je hulp nodig.”

Coffeeshops

Of Close geen schrik heeft dat de legalisering van cannabis van Brussel een 'cannabisstad' maakt? "Dat wil niemand, maar Brussel heeft dan ook nog veel meer te bieden dan dat. Er zijn nu trouwens al van die winkeltjes die cannabissnoepjes verkopen, zonder THC, denken we. Ik zeg: laten we het inkaderen. Ze mogen bijvoorbeeld niet te dicht bij scholen staan. Ik hoop dat we in de toekomst ook coffeeshops krijgen in de stad.”

Over de timing van de hele procedure blijft het vaag. "Ik hoop dat we dit nog deze regeringsperiode gaan behandelen. Maar zo niet, dan wordt de legalisatie van cannabis voor de PS een belangrijk thema in aanloop naar de verkiezingen van 2024. We willen dat er cannabiswetgeving wordt opgenomen in het nieuwe regeerakkoord.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Justitie , legaliseren cannabis , Philippe Close , NRC Handelsblad

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni