Brussels burgemeester Close wil cannabis legaliseren

© Saskia Vanderstichele
| Philippe Close (PS), burgemeester van Brussel-Stad.

Burgemeester van Brussel Philippe Close (PS) heeft maandag zijn pleidooi herhaald om het gebruik van cannabis te depenaliseren - als eerste stap richting legalisatie. Hij roept op om over het onderwerp een groot debat te voeren, in aanloop naar de verkiezingen van 2024. Door cannabis uit het strafrecht te halen, kan er meer aandacht gaan naar de handel in harddrugs, argumenteert Close.

"Ik roep op tot een nationaal drugplan, dat alle domeinen overkoepelt", zegt Close. "Steden en gemeenten, omdat zij de eerstelijnsactoren zijn, de gemeenschappen en gewesten, die bevoegd zijn voor preventieve gezondheidszorg en veiligheid, en het federale niveau, met de ministers van Volksgezondheid en Binnenlandse Zaken. We moeten ermee ophouden de middelen te veel te spreiden."

Close wil naar eigen zeggen het voorbeeld van Duitsland, Luxemburg, Portugal, Spanje, Nederland... volgen. "Laten we een sereen debat houden. Het gaat er niet om een product te promoten, maar het te beheren." De Brusselse burgemeester wil het drugsverhaal als maatschappelijk onderwerp aansnijden, zoals in het verleden bij thema's als euthanasie of het homohuwelijk relatief vroeg gebeurd is in ons land.

"Waarom gebruiken mensen drugs? Hoe ga je om met gebruikers? Verslaving moet in de eerste plaats vanuit een sociaal- en gezondheidsperspectief bekeken worden. Vroeger was België avant-garde als het op dit soort onderwerpen aankwam. Vandaag is een thema als drugsgebruik wat in de vergeethoek geraakt."

Depenalisering

Persoonlijk is Close voor een legalisering van cannabis onder voorwaarden, maar omdat de meeste Franstalige politieke partijen voor zijn en de meeste Vlaamse partijen tegen, wil hij in stappen werken. Te beginnen dus met een depenalisering, waarbij gebruik van cannabis niet langer strafbaar is, zoals in het Canadese Québec en dertien Amerikaanse staten. "Er wordt in België te veel gefocust op repressie. Zo boek je geen vooruitgang."

"Ik wil dat die op de agenda komt zodat mijn politieagenten meer tijd krijgen om te werken op de handel in harddrugs. Weet u hoeveel personen veroordeeld worden voor het simpele bezit van cannabis? Nul! Je moet al over een zekere voorraad beschikken om vervolgd te worden", aldus Close.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?