Collectief verzamelt getuigenissen van politiegeweld ‘La Boum 2’

© BRUZZ
03/05/2021

Verschillende collectieven die zaterdag hun stem lieten horen op La Boum 2 zamelen getuigenissen, foto’s en videobeelden in van personen die het slachtoffer zijn geweest van buitensporig politiegeweld. Dat dossier zal worden overgemaakt aan het Brusselse parket, Comité P en politici. “Wat in het Ter Kamerenbos gebeurd is, mag zich nooit nog herhalen." De politie onderzoekt nu alle beelden die circuleren op sociale media.

Gebroken ribben. Snijwonden aan het hoofd. Platgetrapte vingers. Opgezwollen handen. En heel veel blauwe plekken, tranende ogen en brandende kelen. Na de confrontatie tussen politie en de ‘Boumers’ in het Ter Kamerenbos op 1 mei regent het getuigenissen van personen die hardhandig zijn aangepakt door de arm der wet.

De verschillende actiegroepen die zaterdag present tekenden in het Ter Kamerenbos meten de schade op. Onder meer de vzw Notre Bon Droit, maar ook het oudercollectief ‘Parents Boucliers’ verzamelt getuigenissen van slachtoffers en aanwezigen over het gedrag van een aantal agenten. Daarmee willen ze het geweld een gezicht geven en de nodige juridische stappen zetten. “Opdat zo’n onrecht nooit meer gebeurt.”

"Sommige agenten haalden er duidelijk plezier uit burgers pijn te doen"

Stéphanie Brilot

Stéphanie Brilot, een moeder van drie kinderen, is één van die getuigen. Samen met een honderdtal andere ouders vormde ze een ketting tussen jongeren en de aanwezige politie. “Met als enige doel de dialoog op gang te brengen”, zegt de kritische veertiger die zich aansloot bij ‘les Parents Boucliers’. “We wilden niet dat er net als op 1 april geweld aan te pas kwam.” Stéphanie genoot van de gemoedelijke sfeer, maar zag dat die plots omsloeg zodra de politie de grasvelden begon te ontruimen.

Nochtans was er volgens Stéphanie geen reden om zo hard op te treden. De waarschuwingen had ze niet gehoord. “Bovendien was het protest heel vreedzaam. We schonken rozen aan de agenten", zegt ze. Een dertigtal personen was er duidelijk om keet te schoppen. “We hebben de politie daarop gewezen, maar de agenten negeerden deze informatie. Als ‘robocops’ stormden ze lukraak en met ongekend geweld op de menigte af. Sommige agenten haalden er duidelijk plezier uit de burgers te kwetsen.”

Brief aan Close

Stéphanie gooide zich tussen de jongeren en de aanstormende politie, maar werd zelf door agenten op de grond gegooid. “Nadien werd ik vertrapt en in de rug geslagen”, aldus de moeder, die nog steeds overal pijn heeft. De gebeurtenissen laten een enorme indruk op haar na. “Verward zag ik wat er om me heen gebeurde. Een jonge vrouw vlak naast me werd zonder pardon met matrakken neergeslagen. Ze hield er een gebroken enkel aan over.”

De manifestatie in het Ter Kamerenbos was niet toegelaten. Toch zal Stéphanie er ook op 15 en 29 mei opnieuw bij zijn. “Er heerst in coronatijden schijnbaar een verlangen om elke vorm van levensvreugde te onderdrukken. Wij stevenen af op een gecontroleerde maatschappij waarin het doel de middelen heiligt. Ik blijf me mobiliseren om voor mezelf en mijn kinderen te ijveren voor een vrije maatschappij”, aldus de moeder, die haar grieven ook overmaakte in een brief aan Brussels burgemeester Philippe Close (PS).

Een terugblik op La Boum 2.

Eén van de zwaarst getroffen slachtoffers was Sven Mertens, die vanuit Eupen naar Brussel was afgezakt om voor zijn vrijheid te ijveren. De 23-jarige Oostkantonner vindt dat de jeugd door de beperkende coronamaatregelen kostbare tijd verliest. En dus kwam hij mee protesteren in het Ter Kamerenbos. Maar Mertens keerde zaterdagavond niet terug naar Eupen, want belandde in het ziekenhuis en moest daar ook de nacht doorbrengen.

Omstaanders zagen hoe de jonge Eupenaar op de vlucht was voor agent-ruiters die hem met matrakken achterna zaten richting Victorialaan. “Hij probeerde tussen de bomen door te ontsnappen, maar werd omver gelopen en vertrappeld”, vertelt ooggetuige Nèle Loupe, die het tafereel nog levendig kan navertellen. “Mijn vader is dokter en schoot meteen te hulp. Intussen probeerde ik de agent weg te jagen. Die zat nog steeds op het arme slachtoffer te jagen met een grote grijns op zijn gezicht. Het was ronduit schandalig.”

20210501_SVEN_MERTENS_LA_BOUM

| Sven werd verzorgd door de hulpdiensten.

Nèle en haar familie bleef bij de gekwetste Mertens tot de ambulance arriveerde. De Eupenaar werd in een Brussels ziekenhuis verzorgd en kon pas zondagmiddag omstreeks 14 uur terug naar huis. De diagnose: twee gebroken ribben en ook een gebroken borstbeen. Mertens doet nu een warme oproep aan iedereen die erbij was. “Ik heb beelden nodig om mijn klacht voor te bereiden. Wie het voorval filmde, mag al het materiaal opsturen”, aldus de jongeman, die Nèles familie heel erg dankbaar is voor de hulp.

Ook Corinne belandde in het ziekenhuis. De 22-jarige Naamse was naar het Ter Kamerenbos gekomen om te bewijzen dat jongeren zich wél conform de coronamaatregelen kunnen gedragen. Alles verliep volgens haar goed, tot een groepje relschoppers allerlei projectielen naar de aanwezige politie gooide. “Ik liep weg om te tonen dat ik niets met de relschoppers te maken had, maar een agent volgde me en zwaaide dreigend met zijn matrak naar me.”

Drievoudige enkelbreuk

Corinne viel in de vijver van het Ter Kamerenbos, maar de agent duwde zijn schild op haar. “Plots voelde ik enorme pijn in mijn enkel”, zegt ze. Kermend van de pijn lag Corinne vast onder het schild. De Naamse incasseerde nog enkele klappen. “Hij controleerde niet of ik wel oké was. Ik voel me mishandeld, want ik lag al op de grond, vormde geen bedreiging en werd meer geslagen dan nodig was.”

Corinne, die een drievoudige enkelbreuk overhield aan La Boum 2, beseft dat ze op een illegaal evenement was. “Maar ik wilde vreedzaam protesteren, daar heb ik recht op”, vindt de Naamse. Ook zij zal klacht indienen. “Ik werd als misdadiger behandeld, maar ben onschuldig. Wat er gebeurde, heeft een enorme impact op me. Ik wil niet alle agenten over dezelfde kam scheren, maar ik vrees dat ik voortaan bang zal zijn van de politie.”

De politie onderzoekt nu alle beelden die op sociale media de ronde doen. "Dat zijn we intern aan het bekijken", zegt woordvoerster Ilse Van de Keere. "We bekijken wat er is voorgevallen, maar ook wat er voordien is gebeurd. Je moet dat allemaal in een ruimere context bekijken."

20210501_LA_BOUM_PARENTS_BOUCLIERS_OUDERS

| Ouders schonken rozen aan agenten als vreedzaam protest.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Justitie, la boum 2, politiegeweld

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni