| Alexandre (17), Pierly (16), Emily (17) en Simon (16) zijn vier jongeren die klacht zullen indienen.

Collectieve strafklacht tegen politieoptreden in Brussel

© Belga
09/03/2021

Een groep ouders van de op 24 januari gearresteerde jongeren en enkele meerderjarige arrestanten stelt zich vandaag burgerlijke partij bij de onderzoeksrechter. Ze willen dat de agenten geïdentificeerd en gestraft worden die hen of hun kinderen hardhandig hebben aangepakt na de betoging tegen klassenjustitie.

Tijdens deze demonstratie, die volgens de organisatoren door bijna 150 deelnemers werd bijgewoond, werden 245 mensen - waaronder 86 minderjarigen - door de politie gearresteerd. Ook jongeren die niet aan de demonstratie deelnamen , bijvoorbeeld wachtend op een bus op het Centraal Station, werden gearresteerd.

In totaal gaat het om tien families die zich zullen aandienen als collega-slachtoffers in het dossier dat eerder werd geopend door Alexandre Pycke. Zijn zoon Simon (16) werd op 24 januari gearresteerd, toen de politie in de ruime omgeving van het Brusselse Centraal Station 245 mensen oppakte na een kort gedoogde betoging 'tegen politiegeweld'.

Shock

Eén blik op zijn zoon die avond was voor Pycke, de woordvoerder van het Collectif des parents contre les violences policières du 24 janvier , genoeg om te beslissen een klacht in te dienen. Volgens hem was zijn zoon in shock.

Pycke diende klacht in om te vermijden dat het dossier zou worden geseponeerd zonder gevolg.

Ook het Comité P ontving al 16 klachten over het politieoptreden. Unia stelde zich burgerlijke partij.

Omerta

In totaal zullen niet minder dan veertig klachten bij de rechtbanken worden ingediend na de ernstige gebeurtenissen van 24 januari, iets wat nooit eerder gebeurde in België.

Het gaat er ook om de omerta die leeft binnen de politiediensten te doorbreken en de anonimiteit te garanderen van politieambtenaren die getuigenis afleggen over de misbruiken van hun collega's.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni