| Uiteindelijk werden 245 mensen aangehouden, waarvan 91 minderjarigen

Politievakbond hekelt politieoptreden na betoging tegen klassenjustitie

TRO
© BRUZZ
20/02/2021

De socialistische politievakbond ACOD heeft in een brief aan burgemeester Philippe Close (PS) haar ongenoegen over het politieoptreden na de betoging tegen klassenjustitie geuit. Dat bevestigt het kabinet van Close.

De betoging tegen klassenjustitie van 24 januari mondde uit in maar liefst 245 aanhoudingen. Daaronder zaten ook toevallige passanten die niets met de betoging te maken hadden. Na afloop waren er meerdere getuigenissen van opgepakte jongeren die spraken over overdreven politiegeweld tijdens de aanhoudingen en nadien terwijl ze werden vastgehouden in de cellen in de politiekazerne in Etterbeek.

Het Brussels parket is inmiddels een onderzoek gestart naar de gebeurtenissen. De politie voert ook een intern onderzoek.

Bekijk hier de getuigenis van een van de opgepakte betogers.

Opvallend genoeg spreekt nu ook de socialistische politievakbond ACOD zich expliciet uit tegen de gebeurtenissen van 24 januari. In een brief die La Capitale heeft ingezien hekelt de vakbond het politiegeweld dat gepleegd werd. De brief is gericht aan Brussels burgemeester Philippe Close (PS). Het bestaan van de brief wordt door zijn kabinet bevestigd aan de redactie van BRUZZ.

Minderjarigen werden geslagen

"Onze vakbond werd benaderd door collega's die getuige waren van onnodig politiegeweld bij de kazerne van Etterbeek tijdens de administratieve arrestaties van demonstranten, die vaak erg jong waren," citeert La Capitale uit de brief. "Die medewerkers willen niet in verband worden gebracht met dergelijk gedrag. Er werd een rapport opgesteld en naar het hoofd van het korps verstuurd."

De beschrijving van wat er allemaal gebeurde in de kazerne in Etterbeek bevestigt de getuigenissen die de jongeren zelf eerder al deden. "De juiste procedures werden niet gevolgd, er werd geen rekening gehouden met de coronamaatregelen en er was onvoldoende vrouwelijk personeel om de vrouwelijke arrestanten te fouilleren. Minderjarigen werden brutaal geslagen in de cellen, zonder reactie van de aanwezige chefs. Hun ouders moesten soms tot meer dan een uur wachten voordat ze aan hen werden overgedragen."

Het ACOD was voorlopig niet bereikbaar voor een inhoudelijke reactie op de brief. Het kabinet-Close kon enkel zeggen dat een onderzoek lopende is.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Brussel-Stad , Veiligheid , Justitie , Philippe Close , betoging klassenjustitie , acod politie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni