Deliveroo krijgt gelijk in proces tegen twee koeriers

© Saskia Vanderstichele

De Brusselse arbeidsrechtbank heeft maaltijdleverdienst Deliveroo gelijk gegeven in de zaak tegen twee koeriers die voor het bedrijf werkten. Daardoor is er evenwel nog steeds geen duidelijkheid over het statuut van de koeriers van diensten zoals Deliveroo.

Twee koeriers die maaltijden leverden voor het Brits bedrijf Deliveroo stapten vorig jaar naar de Administratieve Commissie ter regeling van de Arbeidsrelatie (CAR), een onderdeel van de FOD Sociale Zekerheid. Ze vroegen duidelijkheid over hun statuut.

Vallen de koeriers onder het statuut van werknemer van het deelplatform, of zijn het zelfstandigen die er diensten aan leveren? In beide gevallen zouden ze een pak meer belastingen moeten betalen. De commissie oordeelde oorspronkelijk dat de voorwaarden waaraan de koerier werkt duiden op de arbeidsrelatie van een werknemer en dus niet van een zelfstandige.

Onderzoek loopt

Na de beslissing van de CAR hebben de vakbonden bij Deliveroo de directie gecontacteerd om de onderhandelingen te hervatten. Maar Deliveroo vocht de beslissing aan en stapte naar de arbeidsrechtbank.

Volgens die Brusselse arbeidsrechtbank was die beslissing van CAR voorbarig, omdat er nog een sociaal onderzoek loopt bij het Brits bedrijf. Daardoor nog steeds geen duidelijkheid over het statuut van de koeriers. De fiscus gaf maaltijdkoeriers daarom ook al uitstel voor het invullen van hun belastingsbrief.

De partijen kwamen een agenda overeen om conclusies uit te wisselen en de eerst hoorzitting zal plaatsvinden op 6 september 2021.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?