| Het is nog niet duidelijk onder welk statuut Deliveroo-koeriers hun belastingen moeten indienen (archiefbeeld).

Belastingaangifte Deliveroo-koeriers: onduidelijkheid troef

JP
© BRUZZ
17/06/2019

Het is nog niet duidelijk onder welk statuut Deliveroo-koeriers hun belastingaangifte moeten doen. Volgens de FOD Financiën mogen ze geen gebruik maken van de regeling om onbelast bij te verdienen in de deeleconomie. Ondertussen staat Deliveroo nog wel in de lijst met erkende platformen.

Begin 2018 verkreeg Deliveroo de nodige goedkeuringen zodat koeriers voor de maaltijdbezorgingsdienst konden profiteren van een interessant fiscaal statuut. Het gaat om de wet die onbelast bijverdienen tot een bedrag tot 500 euro per maand mogelijk maakt.

Maar volgens de FOD Financiën respecteert Deliveroo een noodzakelijke voorwaarde niet. Er is immers geen overeenkomst tussen twee particulieren over de handel in diensten.

Dat betekent dat de koeriers dus ofwel onder het statuut van werknemer van het deelplatform vallen, ofwel zelfstandige zijn die diensten levert aan het deelplatform. In beide gevallen zouden ze een pak meer belastingen moeten betalen.

'Deliveroo weet het al een jaar'

Op dit moment is een vakbond aan het onderhandelen met het ministerie over de gevolgen die dit mogelijk zal hebben voor de koeriers, zo schrijft La Capitale en bevestigt vakbonssecretaris Martin Willems van de Franstalige christelijke vakbond CNE aan BRUZZ. “We hebben drie weken geleden gehoord dat de FOD Financiën al in juni 2018 aan Deliveroo en UberEats heeft laten weten dat ze niet onder de deeleconomie mogen vallen."

In januari zou de FOD Financiën dit schriftelijk hebben bevestigd. Ondertussen staat het platform nog wel in de lijst met erkende bedrijven in de deeleconomie. Die erkenning geeft niet automatisch recht op de toepassing van het gunstig belastingstelsel voor particulieren, licht de woordvoerder van de FOD Financiën toe.

Rechtszaak

De vakbond wacht op dit moment op een duidelijk antwoord van het ministerie, en zal daarna de gevolgen inschatten. Zouden de koeriers toch hun belastingen en sociale bijdragen moeten betalen, dan plant de vakbond acties tegen Deliveroo. Ook dreigt Willems met een rechtszaak. “Deliveroo weet dit al bijna een jaar, en al die tijd is er niets gezegd tegen de koeriers.” Deliveroo zelf is op het moment van schrijven niet bereikbaar voor commentaar.

Als de koeriers hun belastingen niet mogen indienen onder de regeling voor de deeleconomie, heeft dit grote financiële gevolgen voor hen, zegt Willems tot slot. “Ze dachten dat ze geen belastingen en sociale bijdragen hoefden te betalen. Moeten ze dit dan met terugwerkende kracht toch doen voor 2018? De koeriers hebben het geld niet, ze krijgen maar 4 tot 6 euro per levering.”

De vakbondssecretaris schat het aantal koeriers dat het afgelopen jaar heeft gereden voor Deliveroo op 10.000.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Deliveroo, belastingen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni