Delphine blij met erkenning: 'Eindelijk besta ik'

© PhotoNews
| Delphine van Saksen-Coburg Gotha, nu officieel erkend als dochter van voormalig koning Albert II.

Delphine van Saksen-Coburg Gotha heeft na de officiële erkenning als dochter van voormalig koning Albert II vorige week "het gevoel dat ze nu het recht heeft om te bestaan". De nieuwe prinses vraagt tijd om de wonde met haar vader te helen.

Dat heeft ze maandag op de Franstalige radiozender La Première en in de krant Le Soir gezegd. Om 14.00 uur maandag geeft Delphine Boël een persconferentie.

De gerechtelijke procedure om erkenning te krijgen heeft uiteindelijk zeven jaar geduurd. "Het gerecht heeft me gelijk gegeven, justitie heeft duidelijk vastgesteld dat ik het recht heb om erkend te worden. Dat geeft me rust, want het betekent dat ik gelijk had en dat ik een bestaansrecht heb", zegt de prinses.

Geen contact sinds 2001

Sinds de erkenning officieel werd vorige vrijdag heeft Delphine van niemand van de koninklijke familie iets vernomen, niet van haar vader, noch van haar broers Filip en Laurent of haar zus Astrid. Ze heeft met haar vader overigens nooit contact gehad sinds 2001. "Ik heb ook geen verwachtingen in dat verband", zegt ze.

Delphine betreurt dat de zaak niet binnen de familie is kunnen geregeld worden. "Ik heb de zaak gedurende vele jaren willen regelen in het geheim, maar ik was het zwarte schaap. Dat was een onaangename en zelfs onleefbare situatie." Of ze haar vader zijn houding wil vergeven? "Ik heb tijd nodig om alles te laten helen. Daar is tijd voor nodig."

Tegenstanders koningshuis

De kersverse prinses zegt ook dat ze is aangespoord om naar de rechtbank te trekken door mensen die tegen de monarchie waren. "Toen Filip en Mathilde hun huwelijk hadden aangekondigd, hebben tegenstanders van het koningshuis me opgezocht", zegt Delphine.

Ze zegt ook dat haar bestaan destijds geen groot geheim was, ook al werd er toen nog niet zoveel over gepraat. Ze voegt er nog aan toe dat ze haar strijd gevoerd heeft voor alle kinderen die buiten een huwelijk geboren zijn en niet erkend worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?